Bendik Hofseth 2002

Velkomsthilsen fra Essensfestivalen

Essensfestivalen i Fredrikstad starter opp i dag, og kan nok en gang by på et svært så variert og imponerende program. I den anledning bringer Ballade videre velkomsthilsenen til Bendik Hofseth, som står som arrangør sammen med Øystein Birkeland og Delta K Østfold. – Utgangspunktet for Essens er det nysgjerrige mennesket i oss alle, skriver Hofseth blant annet. – Den kulturelle nomaden, utgått fra markeds-økonomiens nye jeger- og samle-kultur, spiser der det til enhver tid er best forhold. Han griper etter de frukter som i sesongen er de mest smakfulle og næringsrike.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bendik Hofseth, musiker og arrangør

Velkommen til Essens!

2003 Enda en gang går teppet opp for sommerens Essens.Vi har satt sammen et bredt program i år også og håper at alle musikkelskere vil finne noe de får glede av å være med på. Igjen spenner vi vidt, kanskje videre enn før til og med, fra rap og gotisk rock til moderne samtidsmusikk og folkemusikk.

Utgangspunktet for Essens er det nysgjerrige mennesket i oss alle. Vi er igjennom våre valg istand til å overraske oss selv ved å søke nye opplevelser og nye emosjonelle rom. Håpet er jo at dette gjør oss til mer empatiske og mer humane individer. Uorden pirrer, det er en verden rundt oss som vi fritt kan innta.Vi velger økologisk mat den ene dagen, en saftig burger den neste og et slankende alternativ sånn i begynnelsen av uka?! Konsumentmakt! Individets rett til egne følelser, egne opplevelser. Hver mann sin sang, hver mann sitt uttrykk.

Den kulturelle nomaden, utgått fra markeds-økonomiens nye jeger- og samle-kultur, spiser der det til enhver tid er best forhold. Han griper etter de frukter som i sesongen er de mest smakfulle og næringsrike. Essens har forsøkt å hente inn noen av de ingrediensene vi synes var mest delikate på markedet i år. Lag nå ditt eget måltid ut av det, og bestem sammensetningen selv, men husk; spis kun musikk når du er sulten på det. Benytt ellers anledningen til også å besøke noen av Gamlebyens hyggelige bevertningssteder!

Det å gi seg hen til sushi og Stange-kylling er kanskje moderne og noe annet enn mors fiskeboller og kjøttkaker, men et personlig, sunt og smakfullt kosthold får man kun ved å variere.

Det å leve mellom alt kan ha sin bakside, alt kan ende opp i den forutsigbare, grå og smakløse midtsonen.

At alle klassiske framførelser skal «jazzes» opp, at alle popkonserter skal ha klassiske musikere, at det hele tiden skal » djæmmes» og «jammes», eller at all mat skal smake ruccola, pesto eller hva det nå måtte være som svinger akkurat nå. Det ligger også subtile ekspressive muligheter i å gjenta noe gang etter gang, med de samme råvarene til grunn. En kan velge kunst uten å være panisk nyskapende og genreoverskridende også: En kan velge og fokusere på subtile nyanser og mer lavmælt kommunikasjon sammen med musikere som har tilsvarende bakgrunn, som snakker ditt språk, som har forutsetninger for å forstå hva det er du ønsker, og hvor mye strev det er forbundet med å komme dit. I denne begrensningen ligger det en annen, men minst like almennmenneskelig frihetsutfoldelse: Overskridelsen av gitte rammer. Kanskje skjer det noe med en annen vin til, kanskje skjer det noe fordi det er en annen arena å lytte i? I kraft av genren og tradisjonen, ikke i opphevelsen av den. Vi lager noe vi kjenner godt, som vi kjenner oss trygge på. Det er klart at også i slike fora trives gastronomien og musikken.

Derfor: revolusjonære og evolusjonære i alle land og leire, la oss stå sammen på valen i felles respekt! La oss kjempe mot det selvtilfredse, den største bøygen av de alle!! For selv når vi velger oss bort fra våre foreldre, velger vi ofte et liv akkurat som de. Hvitt er kanskje det motsatte av svart, men ingen av de er farger. Det å svømme over verdens lengste hav, opphavet, lykkes ikke for særlig mange av oss. Det er altså så lett å drukne der ute. Men så holder vi oss jo i form ved å ta en svømmetur en gang iblant!

Jaja, da kom vi altså dit hvor ordene oppgir sin mening igjen, hvor det ene argumentet slår det andre ihjel og hvor den mest velmenende setning lener seg over mot babbel. Deilig, da smaker vi på musikken istedet. Og så drikker vi lyden… Skål og velbekomme. Ta dere til rette, og føl dere hjemme.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev