Sigurd Køhn Quartet 2

Sigurd Køhns testamente

«This Place» av Sigurd Køhn Quartet skulle opprinnelig gis ut i januar i år, etter en velfortjent juleferie i Khao Lak i Thailand. 26. desember omkom Sigurd og sønnen i tsunamien som rammet Det indiske hav. Onsdag 26. oktober lanserer hans enke, Heidi Køhn, platen på en minnekonsert på Blå. – Konserten blir gjennomført uten at hovedpersonen er til stede. Sigurd var stolt av den ferdige platen, men vi kommer til å merke at altsaksfonen hans er taus. Heldigvis lever musikken hans videre, sier Heidi Køhn i dette intervjuet.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Øyvind Holen

Det er tidlig om morgenen 10. desember 2004. Altfor tidlig for en utøvende jazzmusiker, og det er en morratrøtt Sigurd Køhn Quartet som poserer for fotograf Johs Bøe denne fredagen. Sigurd Køhn (altsaksofon), Anders Aarum (piano), Jens Fossum (bass) og Andreas Bye (trommer) er likevel i strålende humør. De er ferdige med innspillingen av albumet This Place, deres første plateinnspilling som kvartett.

Sigurd Køhn er mest fornøyd av dem alle, for selv om har hatt stor glede av alle de suksessfulle platene med The Real Thing og Køhn/Johansen sekstett, markerer This Place like fullt noe helt spesielt. Det er hans første utgivelse under eget navn siden 1996s More Pepper, Please, og dessuten markerer den nye kvartetten hans et steg tilbake til jazzen. Her er det egne komposisjoner og tolkninger av norske nasjonalskatter side om side, i et uttrykk som grenser mer mot modaljazz og bop enn den instrumentale jazzfunken og den vokale souljazzen henholdsvis The Real Thing og Køhn/Johansen representerte.

Nå gjenstår bare finpussen, og sleppefesten for This Place er allerede booket inn på Cosmopolite mandag 17. januar 2005. Før den tid skal Sigurd gjøre unna en førjulsturné med The Real Thing, før han deretter tar med seg familien på juleferie til Thailand. 2. juledag blir han og sønnen Simen to av tusenvis av ofrene for tsunamibølgen som sveiper inn fra Det indiske hav. Feriestedet Khao Lak blir knust til pinneved, og den planlagte sleppefesten blir isteden en minnekonsert for den omkomne saksofonisten.

En siste gave

This Place skulle markere en ny begynnelse for Sigurd Køhn, men endte isteden som et trist, men verdig punktum for en av Norges mest synlige og talentfulle saksofonister og komponister. Platen er blitt et verdig testamente, mener enken Heidi Køhn, som mandag 24. oktober slipper platen som første utgivelse på etiketten Køhn Records. Onsdag 26. oktober kl. 19.00 blir det lanserings- og minnekonsert på Blå i Oslo.

— Det er veldig tøft for meg å høre på plata, og det tok lang tid før jeg faktisk klarte det. Sigurd spilte den for meg rett før vi dro til Thailand, og han var veldig stolt av den. Da jeg kom hjem etter å overlevd katastrofen med nød og neppe, var jeg i sjokk og klarte ikke en gang å tenke på platen. Nå har den vokst, og jeg blir både veldig glad og utrolig trist av å høre på den. Glad for at Sigurd rakk å spille den inn før han døde, og trist fordi han ikke er hos meg lenger. Det har vært tungt og vanskelig, men jeg ser på utgivelsen som min siste gave til Sigurd, forteller Heidi Køhn.

Sluttprodukt

Hun sliter fortsatt å si «var» om Sigurd, og tar seg gjentatte ganger i å fortelle om hvilken dyktig musiker og komponist han er. Hun er svært bevisst på at musikken skal få en mulighet til å stå for seg selv, og det var en av grunnene til at hun har valgt å vente nesten et år med lanseringen. Av samme grunn vil hun snakke minst mulig offentlig om sin personlige opplevelse av tsunamibølgen.

— Jeg bestemte at det skulle være en avstand mellom katastrofen og utgivelsen av albumet, netttopp for å gi albumet den oppmerksomheten det fortjener. Hadde vi gjort som Sigurd hadde planlagt, ville platen ha druknet i etterdønningene av bølgen. Nå får den lov til å stå på egne ben, som et sluttprodukt av en lang musikalsk karriere.

Heidi innser at det uansett blir svært vanskelig for folk å høre This Place uten at Sigurds skjebne spøker i bakgrunnen.

— Det er ikke til å unngå. Derfor blir platen mer et symbol på hva vi har mistet, og det har vi tenkt å markere på onsdagens konsert. Konserten blir gjennomført uten at hovedpersonen er til stede, og Anders Aarum, Jens Fossum og Andreas Bye vil spille som trio. Vi kommer til å merke at Sigurds altsaksfon er taus, men at musikken hans lever videre. Det blir også en egen avdeling der kollegaer og venner spiller og snakker, og vi vil også videoopptak fra innspillingen av platen. Jeg føler at å gi ut denne platen er den siste gaven jeg kan gi til Sigurd. Det er en vakker ting, og den siste omsorg jeg kan gi ham.

En bit av livet

— Jeg og mange med meg mistet en bit av livet vårt i Thailand. Jeg mistet mannen min og barnet mitt, og ble selv reddet på mirakuløst vis. Det å miste sine nærmeste er en ubeskrivelig opplevelse, og katastrofen har gitt meg en forståelse for hva katastrofer betyr. Jeg har innsett at enhver katastrofe består av mange private tragedie. Jeg har opplevd det verste som kan skje et menneske, og jeg tror vi alle innerst inne bærer på en frykt om å miste våre nærmeste.

Men dette intervjuet skal ikke handle om den fryktelige tsunamien, det skal handle om plata This Place. En plate delt mellom Sigurd Køhns egne komposisjoner og hans respektfulle jazzifisering av melodier fra det norske skattkammeret. En plate med jazzversjoner av Edvard Griegs «Ved Rondane» og «Melodie op. 47». Et album med nye tolkninger av Finn Ludt og Erik Byes «Hildringstimen» og Geirr Tveitts «A-Wooing».

Som det heter i presseskrivet: «Sigurd Køhns varemerke som musiker og komponist var nettopp å utforske tradisjoner, og tilføre dem noe nytt og eget, uten å sprenge tradisjonenes rammer. This Place understreker til fulle hans evne til å ommøblere innen tradisjonene, og dermed bringe jazzens musikalske skatt ut til et bredt publikum.»

— Sigurd gjorde et stort sprang med denne plata, og noen kaller det et mesterbrev. Jeg føler at han har kommet hjem. Han har funnet en varmere tone, modnet i uttrykket og spiller temperamentsfullt med dypere, varmere og mer melankolske toner.

Les andre del av dette intervjuet med Heidi Køhn mandag. Ytterligere informasjon er å finne på www.sigurdkohn.com.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev