Sigurd Køhn

Minnekonsert for Sigurd Køhn

Også kultur- og musikklivet her hjemme led personlige tap etter tsunami-katastrofen i Sørøst-Asia. Saxofonist , komponist og bandleder Sigurd Køhn har sammen med sønnen Simen lenge vært på listen på listen over savnede. Mandag 17. januar arrangerer vennene i The Real Thing minnekonsert for Køhn på Cosmopolite, der også Sigurd Køhn Kvartett, The Real Thing, Køhn/Johansen Sextet og Son Of Sam/Lava vil hylle musikeren.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Det ble tidlig kjent at musiker Sigurd Køhn var blant de savnede etter flodbølge-katastrofen som rammet Sørøst-Asia i romjulen. Køhn var sammen med sin kone Heidi og deres sønn Simen på ferie i Kao Lak i Thailand da flodbølgen kom. Heidi Køhn er kommet til rette, mens det ikke har vært noen livstegn fra far og sønn.

Sigurd Køhn hadde planlagt release-konsert for sin nye plate «This Place» mandag den 17. januar. Hans venner og medmusikanter i The Real Thing har derfor valgt å arrangere en minnekonsert på Cosmopolite denne dagen, med deltagelse fra Sigurd Køhn Kvartett, The Real Thing, Køhn/Johansen Sextet og Son Of Sam/Lava, samt øvrige gjester og venner.

Puls-redaktør Arild Rønsen skriver i et minneord på Puls.no at «Sigurd Køhn var en av landets fremste instrumentalister. I godt og vel 20 år satte saxofonisten fra Kristiansand sitt ettertrykkelige preg på norsk pop-, soul og jazzliv. Han kunne sitte inn med alt og alle som bød på rytmisk musikk, av hvilket som helst slag.»

Sigurd Køhn ble født 1959 i Kristiansand S. Han startet med å spille fiolin og klarinett i en alder av 9 år, og gikk over til altsax da han var 14. Ett år senere møtte han Jan Garbarek, og ble hans elev de neste to årene. Sigurd flyttet til Oslo da han var 19, og begynte på musikkfagskolen på Foss.

Sigurd Køhn spilte med flere band, og opptrådte på Club 7, Hot House og Jazz Alive. I 1980 ble han med i studiobandet Lava. Han deltok på en rekke plateinnspillinger utover på 80-tallet, og mottok spellemannsprisen i 1984 for Lava’s fjerde album: «Fire». Han gjorde flere Europaturnéer med Randy Crawford, og startet sammen med Knut Reiersrud og Paolo Vinnaccia party-bandet The Heavy Gentlemen. I samme periode hadde han hele tiden spilt med funk- og westcoast-bandet Son Of Sam, som senere platedebuterte under navnet Private Eye.

I 1990 ble Sigurd Køhn kontaktet av a-Ha, da de trengte en sax på låten «I called your name». Køhn var på verdensturne med dem i 1991 og 1992, og spilte da bl.a. foran nærmere 200 000 tilskuere på Maracenas Stadio i Rio de Janeiro.

I 1992 kontaktet han selv Palle Wagnberg, og startet The B3 Blues Band sammen med Vidar Busk og Hamlet Pedersen. Dette var forløperen til The Real Thing, som bandet ble hetende etter at Staffan William-Olsson og Carl Størmer ble med, først som vikarer – siden som faste medlemmer.

I 1996 kom Sigurds første plate under eget navn; «More pepper, please», der han tok for seg musikken til saxofonisten Art Pepper. Han samarbeidet da med bl.a. Dag Arnesen og Jarle Vespestad. Platen var vellykket, både kunstnerisk og salgsmessig, og førte til flere turneer og festivalopptredener under navnet Sigurd Køhn Kvartett. En ny CD, «Woman’s got to have it», ble sluppet 8. mars 1999, nå under navnet Køhn/Johansen Sextet – og med Roy Powell, Erlend Gjerde Jarle Vespestad, Nils Olav Johansen og Harald Johnsen som medlemmer. Låtmaterialet var her skrevet av Sigurd og Heidi Køhn.

Minnekonserten finner sted 17. januar kl. 19 på Cosmopolite i Møllergata 26 i Oslo. Billetter selges hos Billettservice, og alle inntekter går uavkortet til flodbølgeofre gjennom Norges Røde Kors. En minneseremoni for Sigurd og Simen Køhn ble holdt i Frogner Kirke alt tirsdag denne uke.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev