Diferent Rivers

Pris til Trygve Seim

Tyske platekritikere har kåret «Different Rivers» med Trygve Seim til det beste jazzalbumet det siste kvartalet. Seim debuterte på ECM i oktober, og har hatt kort vei til oppmerksomhet i Tyskland. Den norske saksofonisten blir offisielt tildelt den høythengende prisen 23. mai.

Kalender

The German Record Critics Award er en av de mest prestisjetunge prisene i Tyskland, og vinnerne kåres av en jury bestående av kjente tyske musikkjournalister,samt uavhengige aktører fra plateindustrien. Trygve Seim har spilt med band som The Source og Airamero, og fikk på «Different Rivers» med seg et norsk stjernelag som inkluderte Arve Henriksen, Håvard Lund, Nils Jansen, Hild Sofie Tafjord, David Gald, Stian Carstensen, Bernt Simen Lund, Morten Hannisdal, Per Oddvar Johansen, Paal Nilssen-Love, Øyvind Brække og Sidsel Endresen.

Dagbladets mangeårige jazzskribent Terje Mosnes kalte «Different Rivers» for «et orginalt og fint spilt album i grenselandet mellom jazz og samtidsmusikk», og utdypet videre: «Grunnstemningen er lavmælt, ikke sjelden melankolsk, men plutselig kan musikken smile eller fortvile, og står etter hvert fram som et originalt, helhetlig og ganske besettende verk i grenselandet mellom moderne europeisk jazz og improvisert og notert samtidsmusikk. Gode individuelle prestasjoner overskygges i første omgang av det imponerende kollektive uttrykket, men trer fram ved gjentatt lytting.»

Trygve Seim bor i dag i Oslo, og har utdannelse fra jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim, der Trygve Seim Orchestra ble etablert i 1993, da under navnet Trondheim kunstorkester.Han har selv skrevet alle komposisjonene på ECM-utgivelsen.

ECM gir for øvrig i disse dager ut en ny plate med norsk tilknytning. Det dreier seg om albumet «At Home» med den ukrainskfødte Misha Alperin, som er hans første solo-pianoalbum. Alperin har bodd i Norge i flere år, og hadde et aldri så lite gjennombrudd med «Wave Of Sorrow» i 1989, en plate som fikk glimrende kritikker og solgte meget bra. Platen karakteriseres som både vakker og spennende, og er den første ECM-innspilingen for solopiano siden Keith Jarretts og Chick Coreas utgivelser for rundt tredve år siden. I følge distributør Grappa er «At Home» et absolutt must for de som gleder seg over Jarretts mest lyriske sider, der man heller ikke skal bli ikke overrasket om det dukker opp noen folketoner og Grieg-vendinger.

Engelskspråklig informasjon om Trygve Seim og ECM finner du for øvrig her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.