Mathias Eick_IAJE07

Prestisjetung pris til Mathias Eick i New York

Ballade rapporterer om stor norsk dag på IAJE – International Association of Jazz Educators – store årskonferanse i New York på onsdag denne uke: Mathias Eick ble tildelt den prestisjetunge prisen IJFO International Jazz Award for New Talent Winner og kvitterte med en sterk debutkonsert med sin nye trio. Nå legger trompeteren andre prosjekter på hylla og satser fullt og helt som soloutøver.

Kalender

Av Tomas Lauvland Pettersen

— Nå er skipet i havn, annonserer en lykkelig Mathias Eick. – Nå skal jeg satse for fullt med mine egne ting.

Varm start

Etter en uvanlig varm start på vinteren er kulda nå tilbake i New York med minusgrader og bitende vind. På byens store Hilton Hotel er det alt annet en kaldt der nesten 8000 delegater er samlet for å delta på årets 34th Annual International Association for Jazz Ecucation’s International Conference.

De nordiske landene fortsetter et samarbeid som begynte på fjorårets konferanse (der Trondheim Jazz Orchestra ledet av Erlend Skomsvoll gjorde furore sammen med Chick Corea) og er sterkt tilstede med en stor og iøynefallende stand på messen.

En annen gledelig nyhet sett med norske øyne er at den prestisjetunge prisen International Jazz Festivals Organization International Award for New Talent 2007 på onsdag ble tildelt trompeteren, komponisten og multi-instrumentalisten Mathias Eick.

Sterk debutkonsert

Eick kvitterte for prisen med en meget sterk debutkonsert med sin nye trio som inkluderer veteranene Jon Balke og Audun Kleive. Konsertlokalet var nesten fullt da Mathias Eick Trio innledet sin debutkonsert onsdag kveld og responsen lot heller ikke vente på seg. Eick og co. var fokuserte og sterkt til stede på sin aller første konsert.

Med et låtmateriale som Eick hadde skrevet med tanke på sine to nye medmusikanter, var det en sterk og varig opplevelse som ble publikum til del denne januarkvelden i New York. Åpne komposisjoner med vakre og iørefallende trompetmelodier, minimalistisk men også harmonisk kompleks improvisasjon på flygel, Nordlead og Rhodes samt uhyre dynamisk trommespill resulterte i et meget vellykket uttrykk. Det norske klubb og festivalpublikummet har mye i vente – sjekk ut dette bandet ved første anledning.

Sliten og fornøyd

Det er en noe sliten men tilsynelatende fornøyd prisvinner Ballade møter på backstagen i New Yorks Hilton Hotell. En lang og hektisk dag med fotosessions, lydprøver, prisoverrekkelse og en meget vellykket debutkonsert med sin nye trio er unnagjort for Mathias Eick som nå kan senke skuldrene og motta ros fra en lang rekke av IAJEs delegater.

— Nå er skipet i havn, sier Eick som sjonglerer journalister, familie, musikerkolleger, kjæreste og begeistrede publikummere på en feststemt backstage.

— Jeg har jobbet fram mot denne dagen lenge. 10 januar har vært markert i avtaleboka mi som starten på en ny epoke for meg. Dette var debutkonserten for min nye trio og også min debut som soloartist. 2007 vil bli et år der jeg satser full og helt som soloutøver og med min nye trio med Jon Balke og Audun Kleive. Prisen IJFO International Award For New Talent legger alt til rette for meg når jeg nå satser maksimalt på egne ting. Prisen innebærer minimum 6 konserter på store og viktige festivaler i USA, Canada og Europa og disse konsertene er vil sannsynligvis lede til flere konserter på klubber og andre festivaler. Jeg har også kontraktfestet en utgivelse på ECM i løpet av de neste årene – om dette blir med Mathias Eick Trio er ikke helt sikkert, konserten her i New York ble i hvert fall tatt opp og hvis opptaket blir bra nok kan det kanskje bli plate av det.

Skiller seg ut

Mathias Eick Trio skiller seg kraftig ut fra de andre bandene og artistene som gjør showcaser på IAJE. Majoriteten av de amerikanske ensemblene er, nesten som forventet, sterkt tradisjonstro og heller lite eksperimentelle i sitt uttrykk.

Ballade spør Eick om hvordan han tror et tradisjonsbundet publikum reagerer på trioens frie improvisasjon og åpne låtstrukturer:

— Jeg tror de har vanvittig godt av å høre noe som har et litt skrått blikk på tradisjonen. Jeg snakket nettopp med en av publikummerne som sa at det var et vanvittig kick å gå fra en konsert med et veldig bra men også veldig tradisjonelt salsa-orkester for så å se et band som oss som leverer en så totalt annerledes pakke.

— Jeg mener at improvisasjonen burde stå i høysetet, ikke det vanvittige fokuset på tradisjonstro tolkning av gammelt repertoar, avslutter prisvinneren.

Nordic Jazz Now er tittelen på den nordiske satsningen på IAJE. Norge er representert med to organisasjoner; Norsk Jazzforum og Musikkinformasjonssenteret, festivaler som Molde International Jazz Festival og Stavangers MaiJazz samt enkeltdelegater som representerer media og utøversektor.

Mer info: www.iaje.org

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev