Øyvind Jazzforum

Øyvind Jazzforum: Ny impro-konsertserie i Bergen

Øyvind Jazzforum er navnet på en nystartet konsertserie som skal presentere improvisert musikk i Bergen – med musikere som i stor grad også kommer fra Bergen. Initiativtager Øyvind Skarbø er selv trommeslager og har to år fra Griegakademiets jazzlinje bak seg. – Improvisasjonsmusikk er ikke bare bråk, sier han til Ballade. Konsertserien kommer til å presentere et variert innhold utover høsten, i programmet kan man finne solo munnharpe, kvartett for fire trommesett, spontan filmmusikk og stort ensemble.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Øyvind Jazzforum vil holde 10 konserter før jul, og presentere 14 band/prosjekter med om lag 25 musikere der nær sagt alle har tilknytning til Bergen.

Ballade huker fatt i Øyvind selv, som bærer etternavnet Skarbø. Han er ”mildt sagt spent” som han uttrykker det, bare få timer før serien åpner med gratiskonsert på Vamoose! med en septett bestående av tre unge og uetablerte, og fire profesjonelle, musikere – inkludert ham selv på trommer.

Improvisasjon, ikke jazz
Serien din bærer et klingende jazz-navn, men det er ikke bare jazz du presenterer. Hva er det musikalske fundamentet til Øyvind Jazzforum?

— Ja, selve jazz-begrepet er egentlig helt irrelevant. Det samlende temaet er improvisasjon. Øyvind Jazzforum er i første rekke et forum for fri improvisert musikk, sier Skarbø.

Han sier videre at det ikke eksisterer et slik sted i Bergen. Forumet skal bli et fast sted for å spille og oppleve improvisert musikk. Det vil bli en havn for et miljø, som inntil nå har blitt avspist med tilfeldige drypp på StåOppJazz (Kvarteret), som har en mer nasjonal/internasjonal jazzprofil.

Lokal profil, lite miljø
Skarbø har vektlagt en lokal forankring på sitt første program. Han ønsker både å presentere musikken ut til publikum, og samle det lille miljøet som finnes i Bergen. Hit kommer etablerte og mer velkjente artister som Terje Isungset, Bergmund Skaslien og Bjørnar Habbestad, men også en rekke unge, lovende studenter som ikke har spilt så mye tidligere.

— Miljøet er lite og spredt, men interessen er økende. Det er mange som snuser på denne formen for musikk, mener Skarbø.

— Duoen Molde/Jenssen har bare spilt ute én gang tidligere, og får nå muligheten til å prøve seg i det offentlige rom igjen. Noen av artistene er også tilknyttet Griegakademiet, forteller han videre.

Hvor viktig anser du at etableringen av jazzlinjen på Griegakademiet har vært for jazz/impro-miljøet i Bergen?

— Tja, det er ikke så lett å si. Det har kommet flere folk hit med interesse for å spille. For min del har de to årene der hatt ekstremt mye å si. Jeg hadde Terje Isungset som lærer, og det var en åpenbaring, noe som var ulikt alt annet jeg tidligere har vært borti.

Skarbø deler veldig mye av Isungsets musikalske syn, og for sin egen del er Skarbø opptatt av at fri-improvisasjon ikke nødvendigvis skal være ensbetydende med noe som er sært og går i fullt øs. Skarbø understreker dog at mange av artistene driver med noe helt annet, og Øyvind Jazzforum setter ikke bånd på det kunstneriske uttrykket som presenteres i frie former.

Spontan filmmusikk
Er det noen av arrangementene du spesielt vil trekke frem?

— Jeg gleder meg til ”Videogames” på Landmark, sier Skarbø.

«Videogames» er en installasjon av Ruben Patel, og navngitt av Skarbø. Prosjektet er et samarbeid med Meet My Whitecube.

– Han har laget et program som plukker ut tilfeldige videosnutter fra nettet som blir vist på storskjerm. Sammen med Thomas Dahl på gitar og Anders Bitustøyl på bass skal vi forsøke å lage musikk til det som til enhver tid dukker opp på skjermen. Det blir spennende!

Øyvind Skarbø starter ikke opp denne serien for å tjene seg rik. Han driver uten noe som helst støtte, og musikerne deler inngangspengene fra døra.

– Det er da heller ikke pengene som er greia her, det viktigste er erfaringen jeg og andre får ut av dette. Det er ikke bare viktig for unge musikere som meg selv, det er faktisk helt nødvendig, sier Skarbø.

Program:
Etter åpningen på Vamoose! den 30. august, har Øyvind Jazzforum følgende program utover høsten:

6. september:
Bergmund Skaslien Solo (bratsj) + Even Hermansen(gitar) / Øyvind Skarbø (trommer)

27. september:
Bjørnar Habbestad Solo (fløyte) + Audun Lunnan Hjorth (trommer) / Øyvind Skarbø (trommer) / Øyvind Hegg-Lunde (trommer) / Hans Olav Molde (trommer)

11. oktober:
Øyvind Skarbø (trommer) / Bergmund Skaslien (bratsj)

18. oktober:
Bjørnar Habbestad (fløyte) / Øyvind Skarbø (trommer) + Hans Olav Molde (trommer) / Erlend Furuseth Jenssen (sax)

1. november:
Øyvind Skarbø Solo (trommer) + Hegg/MinothiI Duo (Øyvind Hegg-Lunde trommer / Morten Minothi Kristiansen gitar)

19. november:
Omenås/Skarbø (Stian Omenås trompet & div / Øyvind Skarbø trommer & div)

6. desember:
Videogames (Spontan filmmusikk til videoinstallasjon):
Thomas Dahl (gitar), Anders Bitustøyl (bass), Øyvind Skarbø (trommer), Ruben Patel (video).

13. desember:
Terje Isungset Solo (munnharpe) + GSM (Kristian Gullåsen gitar / Edvard Mjanger bass / Øyvind Skarbø trommer)

Konsertrekken skal presenteres på Vamoose!, Landmark og Galleri 3,14 utover høsten. Mer info om Øyvind Jazzforum er å finne på deres MySpace-side.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev