Terje Rypdal - Bleak House - japansk utgave

Bleak House – Uframføres på Moldejazz, slippes på CD

I dag lanserer Universal Music et nytt opplag av Terje Rypdals album Bleak House. Det skjer samme dag som Bleak House urframføres under åpningen av Moldejazz – og nærmere 40 år etter at det ble sluppet på plate første gang. Samtidig melder Universal at det planlegges nyutgivelser av flere album fra samme periode som Bleak House. Flere av disse har vært utilgjengelig i lang tid. – Det er interessant og tøff musikk som ikke er tilgjengelig på CD, og som fortjener det, sier Øyvind Larsen i Universal til Ballade.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Paolo Vinaccia, Palle Mikkelborg, Knut Riisnæs og Trondheim Jazzorkester står på scenen sammen med Rypdal i Bjørnsonhuset i Molde i kveld. Bleak House ble også sluppet på CD i 1999, men gikk ut av katalogen til Universal for ikke lenge siden.

— Fordi Moldejazz var så smarte å gjøre denne framføringen tar vi Bleak House inn igjen, sier Øyvind Larsen, produktansvarlig for jazz og klassisk i Universal Music Norge.

— Den har offisiell releasedato i dag i hele Universal-systemet. Den blir lansert i all europeiske land, og kanskje Japan.

Utseendet blir tilnærmet lik originalen, og den samme som forrige CD-utgave av Bleak House.

— Vi har sagt til fabrikken at de skal kjøre i gang pressa igjen, så det blir 99-utgaven på ny, sier Larsen.

Flere på gang

Universal sitter også på katalogrettighetene til plateselskaper som Polydor, Philips og Sonet, og Larsen kan fortelle at Universal har flere reutgivelser fra disse selskapene på skrivebordet.

Blant disse er Karin Krogs ”By Myself” (først utgitt 1964), Jan Erik Volds ”Hav”, som Vold spilte inn sammen Garbarek/Stenson Quartet i 1970, og ”Get Dreamy” av The Dream fra 1967. Terje Rypdal er med på de to sistnevnte.

— Det er ikke helt konkretisert enda. Det er spørsmål om vi skal gjøre alle samtidig eller i bolker, men planen er å slippe det løpet av høsten. Det er et skrivebordsprosjekt slik man arbeider med når man får tid.

— Bleak House lå allerede på fabrikken, mens de andre har ikke vært tilgjengelige på en stund. De kommer til å bli sluppet i mer forseggjorte utgivelser – og vi står foreløpig litt mer på scratch. Jeg ser egentlig for meg 2008 som mer realistisk tidspunkt for lansering, sier Larsen.

LP-utgivelsen ”Multimal” av Trond Botnen, Svein Finnerud Trio og Calle Neumann, gitt ut på Polydor i 1971, er en store av sjeldenhetene i norsk jazz – og i samlermarkedet for norsk musikk i Norge for øvrig. Larsen sier at også den er med i en vurdering for relansering på CD.

Hva er årsaken til at Universal gjør dette nå?

— Det er to ting. Det er interessant og tøff musikk som ikke er tilgjengelig på CD, og som fortjener det. Og så er det viktig at vi kan tjene penger på det eller gå i null, sier Larsen.

Universal kommer til å slippe albumene på labelen Emarcy, som ligger under Universals jazzkanal Verve Music Group.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev