Susanna and the Magical Orchestra

Blått kulturslott på Soria Moria

Bak tittelen «Kind of Blå» skjuler det seg et samarbeid mellom klubben Blå og kulturslottet Soria Moria i Oslo. Med utgangspunkt i et stort jazzinteressert publikum – noe blant annet gjenspeiles i det gode oppmøtet stedets søndagsjazz har – tok Soria Moria kontakt med Blå for å få tak i aktuelle artister til en månedlig konsertserie. Pangstarten for høstsesongen ble satt med Bugge Wesseltoft 14.oktober, og utover kan de by på Susanna and the Magical orchestra og HGH, sistnevnte bedre kjent som Martin Hagfors og Håkon Gebhardt. – Det er dessverre sjelden at to såpass store institusjoner jobber sammen i Oslo, det er viktig å ikke slå hverandre i hjel i en såpass liten by, forteller koordinator Marte Helgesen til Ballade.

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Kyrre Tromm Lindvig

— Vi fokuserer hovedsakelig på jazz, men går heller ikke av veien for å utvide begrepet noe. Fokus er kvalitet og det har vi virkelig fått i åpningskonserten med Bugge Wesseltoft, sier Marte Helgesen, som er Blås representant i samarbeidsprosjektet.

Wesseltofts konsert var en stor suksess både kunstnerisk og publikumsmessig. Helgesen forklarer mye av dette med at Soria Moria kan tilby så mye.

— Det var for eksempel flere som først spiste middag i restauranten nede før de gikk opp på konsert. Dette huset kan gi folk mulighet for å gå fra det ene til det andre, forteller hun.

Konseptet «Kind of Blå» ble til på initiativ fra Margareta Magnus Myre fra Soria Moria. I flere år har de hatt søndagsjazz, med stort publikum. Dette ønskt de å utvikle videre og de kontaktet Blå og deres bookingsekspertise.

— Det er dumt å ikke samarbeide, det er det altfor lite av i denne byen. Jazzmiljøet er jo også relativt lite. Alle tjener på dette, sier Helgesen, som legger til at de i stor grad forsøker å nå lokalpublikummet med sitt konsept.

— Det er ikke så lett å trekke folk opp fra bykjernen og hit, det er et problem som også Kampenjazz på sin side har. Litt derfor og litt fordi vi gjerne vil gi lokalpublikummet noe ekstra, la vi flyere med rabatter i postkassene i nabolaget. Vi tror det fungerte, det var relativt få av de vante fjesene vi så på konserten med Bugge, sier hun.

Konseptet tok til i 2003. Første konsert var med Gumbo. Etter det fulgte Sidsel Endresen, Close Erase og Petter Wetre trio. Sesong to begynte med Bochamas og fortsatte med Arve Henriksen og Jon Balkes Orkester.

Bugge Wesseltofts solokonsert 14.oktober startet høstsesongen 2004 og torsdag 11.november er det konsert med Susanna and The Magical Orchestra, før julen ringes inn av HGH 2. desember. HGH består av Martin Hagfors og Haakon Gebhardt.

— HGH er litt på siden av vår jazzprofil, men vi er helt overbeviste om at det kommer til å passe perfekt i førjulstiden. Vi vil kanskje til og med lage en fast årlig tradisjon av det, forteller Helgesen.

Susanna and The Magical Orchestra består av vokalisten Susanna Wallumrød og pianist/keyboardist Morten Qvenild. De slapp sin kritikerroste plate » List of Lights and Buoys» på Rune Grammofon i februar i år. De har de siste månedene vært meget etterspurte, noe som blant annet har ført dem til Roma, London og Tokyo. I skrivende stund forbereder seg på å dra ut på Norgesturné. For mer informasjon, kan du se Ballades intervju med Susanna Wallumrød ved å klikke [link id=59341 title=»her»].

Herrene Hagfors og Gebhardt er allsidige musikere som dukker opp i et uttall av konstellasjoner. Hagfors er blant annet kjent for sitt arbeide i Home Groan og Cream of the Crop, mens Gebhardt kanskje er mest husket for sitt arbeide i Motorpsycho.

— Vi har flere spennende artister klare for våren og forhåpentligvis kan vi fortsette også høsten 2005 med enda flere gode konserter til Torshovfolk og andre folk, lover Helgesen.

Bygget «Soria Moria» var selve julegaven til Torshovs befolkning da det ble åpnet 2. juledag 1928. Det var fabrikkeieren Arne Wilhelm Blystad som tok iniatitiv til og finansierte bygget.

— Dagens kulturslott er virkeliggjøringen av drømmen om et flerkulturelt mangfold, et sted der ulike kulturytringer som musikk, kino og teater og ulike kulturtradisjoner fra det gamle Torshov, fra Sør-Europa, fra Amerika, fra Asia og Afrika kan leve sammen og berike hverandre, står det på nettsiden til «Er det her jeg hører til», som er et prosjekt som belyser boligutbygging og bygningshistorie blant annet på Torshov i Oslo.

Kulturslottet Soria Moria byr i tillegg på kino (Oslo første privatdrevne, ifølge oslopuls.no), Torshovteateret og restaurant/bar, i tillegg til konserter og andre kulturhappenings.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.