Japansk dans - Kojima

Japansk Uke på Kulturslottet Soria Moria

Japansk Uke er en kulturfestival med japanske og norske utøvere av ulike japanske tradisjoner, som i 2005 markerer hundreårsjubileet for opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom Japan og Norge med arrangementer på en rekke steder i Oslo. På Kulturslottet Soria Moria i Oslo er det blitt til en hel uke med utstillinger, temakvelder og musikk.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

Japan var blant de første landene som i 1905 anerkjente Norge som selvstendig nasjon. Det er i år altså 100 år siden opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom Japan og Norge. Dette markeres først og fremst ved et statsbesøk av Keiseren og Keiserinnen av Japan i disse dager.

Japan er i dag en økonomisk kjempe i Asia, og samtidig en av verdens ledende pådrivere innen utviklingen av ny teknologi. Ikke minst kulturelt er Japan et fascinerende land, med ofte svært særpregede uttrykk innen kunstformer som musikk, film, teater, dans, tegneserier og litteratur.

Japanske tegnefilmer utgjør en ikke ubetydelig del av norske barns medietibud, samtidig som mange nordmenn har forsøkt å dyrke japanske tradisjoner – om det nå gjelder mat, kampsporter, åndelige retninger eller papir- og blomsterkunst.

Norske og japanske utøvere har i anledning 2005-jubileet gått sammen for å presentere trekk fra japansk kultur med Japansk Uke 2005, som vil romme utstillinger og fremføringer flere steder i Oslo.

Japansk Uke på Soria Moria

Programmet på Soria Moria, som ligger i hjertet av Torshov i Oslo, vil by på et stort tverrsnitt av japansk kultur i dag, og vil den første perioden bl.a. romme utstillinger, foredrag og seminarer med japanske tresnitt, Ikebana- og Bonsai-kunst, Noh-masker, kalligrafi, kimono-utstillinger og matkultur.

Japansk Uke åpner lørdag 21. mai, og byr fredag 27. på en mini-konsert med Wataru Nakano, som spiller på japansk jordfløyte. Avslutningshelgen vil det bli utstilling med tradisjonelle japanske dukker, samt en egen matfestival, med særlig vekt på sushi. Her vil det lørdag i Storsalen også bli oppvisning med japansk dans, ved Mai Masuda Gylseth.

Soria Moria tyvstartet for øvrig på sin japanske uke alt i slutten av april, da artisten ACO – som gjerne blir fremstilt som Japans svar på Bjørk – opptrådte i Soria Moria Kino.

— Tar i bruk kjeller og loft

— Det var nok en liten tyvstart, ja, bekrefter Gry Zakariassen, som er nokså nytilsatt kulturansvarlig for Kulturslottet Soria Moria. – Vi ønsket å ha med noe populærkultur også, siden denne festivalen først og fremst fokuserer på mer tradisjonell og klassisk kultur. Det ble en annerledes og ganske eksotisk konsert, med en artist som vel ikke har en eneste plate tilgjengelig på det norske markedet.

Zakariassen, som tidligere jobbet med norske artister på EMI, er svært fornøyd med det store fokuset på Japan, der Soria Moria skal huse mye av aktivitetene.

— Vi tar i bruk både kjeller og loft, og skal også ha en bonsai-utstilling i bakgården. Det er i stor grad Japanfrelste nordmenn og japanske miljøer i Norge som gjør dette løftet mulig. Jeg ante egentlig ikke at det fantes så mange forgreninger av japansk kultur her hjemme, men takket være en stor og idealistisk innsats fra en rekke personer vil vi få presentert svært mye.

Tradisjonell konsert på Kunstindustrimuseet

Søndag 29. mai blir det ellers en såkalt Hanami-dag (den japanske familiedagen) på Kunstindustrimuseet i Oslo, med teseremoni, poesi, eventyr, Ikebana-demonstrasjon og kimono-oppvisning.

Samme dag, klokken 13.30, blir det også konsert med japanske folkeviser og sanger, der Yayoi Koizumi-Olsen og Yoko Toda opptrer. Yayoi Koizumi-Olsen er mezzosopran, og har sunget ved operahus i Tyskland og Nederland.

Yoko Toda er pianist og er ansatt ved Nasjonalballetten i DNO, og er også en aktiv kammermusiker.

Interesserte finner mer informasjon på http://www.nippon-norge.net, eller ved å ta turen innom www.soria-moria.net.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev