Thea Tunås Bratteng (Foto: Aal Kulturhus)

17-åring fra Ål vant pris for unge folkemusikkutøvere

Den nasjonale prisen for unge folkemusikkutøvere delt ut for femte gang under årets Telemarkfestival i Bø i sommer. Årets prisvinner er en ung kvinnelig utøver på hardingfele; 17 år gamle Thea Tunås Bratteng fra Ål i Hallingdal. – Prisen har til formål å inspirere unge utøvere av folkemusikk, uttaler Eivind Eckbo.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

28/03/2020 Kl. 19:00

Oslo

Fatoumata Diawara

28/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Juryen la vekt på at prisvinneren har vist stor musikalsk framgang de siste årene. Thea Tunås Bratteng deltok for første gang på kappleik under Landskappleiken på Gjøvik i 2003, og fikk da en sterk 3. plass. Året etter ble hun klassevinner med svært høy score.

På årets Landskappleik deltok Tunås i klasse B til tross for at hun egentlig hadde ett år igjen i klasse C. Dermed fikk hun virkelig en utfordring i konkurranse med eldre og erfarne spelemenn. Derfor står det ekstra respekt av resultatet; nemlig en 4.plass og 1. premiegrad.

Prisvinneren viser i følge Eckbo legater «stor personlig utforming av stoffet, og utmerker seg som en særlig lyrisk spillekvinne».

Blant de største inspirasjonskildene hennes er mesterspelemannen Jens A. Myro fra Hallingdal. Hun har også fått opplæring og inspirasjon ved Ål Musikkskule ved Kristine Wetterhus og Øystein Velure. Øyvind Brabant, Arne Anderdal og Jan Beitohaugen Granli skal også ha vært gode læremestere.

Eckbo legaters folkemusikkpris for unge utøvere er en nasjonal pris som deles ut én gang i året. Prisen er kr. 15.000,- og et diplom. Eckbo legaters folkemusikkpris for unge utøvere ble opprettet i 2001.

— Prisen har til formål å inspirere unge utøvere av folkemusikk. Den er følgelig ingen pris for kulturens utøvere i tradisjonell forstand, men en påskjønnelse for dens formidlere, uttaler Eivind Eckbo.

Prisen kan tildeles enkeltpersoner under 18 år som på en spesielt god og aktiv måte har bidratt til økt oppmerksomhet og bevissthet om folkemusikkens uttrykk. Prisvinneren gis anledning til å presentere seg for publikum og presse under Telemarkfestivalens arrangement hvert år.

Tidligere prisvinnere er spillemannen Ottar Kåsa fra Vinje, Kristin Gravaune fra Oppdal, solist på torader, spillemannen Øystein Nilsen fra Haugesund og kvederen Ingebjørg Harman Bratland fra Vinje.

Innkomne forslag er behandlet av en uavhengig jury oppnevnt av Eckbos Legater. Juryen består av følgende representanter:

Asbjørn Storesund (Bø Museum), Ingebjørg Bø (Telemarkfestivalen), Leif Rygg (Landslaget for Spelemenn) og Eivind Eckbo d.y. fra Eckbo Legate.

Telemarkfestivalen 2005 ble i år arrangert i Bø i tiden 21.- 24. juli.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev