Arvid Skancke-Knutsen - Balladefest 2004

Veien videre

KOMMENTAR: – Gjennom syv år har Arvid greid å skape et åpent rom for meningsbrytning i norsk musikkliv, og Ballade har tidvis vært arena for ganske røffe debatter. Som redaktør i slike situasjoner kreves det et kaldt hode, en evne til å sette premisser og behandle folk likt ut fra disse, og ikke minst mot og mage. Han har utvilsomt disse egenskapene, skriver Carl Kristian Johansen, ny redaktør i Ballade, i en hilsen til avtroppende redaktør Arvid Skancke-Knutsen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Carl Kristian Johansen

”For at være en god Karikaturtegner maa man være kold som is lige overfor alle Meninger og alle Personer. Sympatier eller Antipatier eksisterer ikke. Framfor alt ingen Respekt for Autoriteter, Traditioner eller nogen som helst i Himlen eller paa Jorden, ikke engang for noget i Helvete.”

Dette skal karikaturtegner Ragnvald Blix ha sagt i samtale med Christian Krohg en gang rundt forrige århundreskifte.

Jeg har lært Arvid Skancke-Knutsen å kjenne som en varm person med sterke meninger, og med få antipatier, om noen i det hele tatt.

Men i overført betydning, og satt veldig på spissen, vil jeg si at Arvid i sin rolle som redaktør for Ballade, satt inne med noen av de kvalitetene Blix framhever.

Gjennom syv år har Arvid greid å skape et åpent rom for meningsbrytning i norsk musikkliv, og Ballade har tidvis vært arena for ganske røffe debatter.

Som redaktør i slike situasjoner kreves det et kaldt hode, en evne til å sette premisser og behandle folk likt ut fra disse, og ikke minst mot og mage. Han har utvilsomt disse egenskapene.

Min vurdering er at Arvid også har en av norsk musikkjournalistikks skarpeste penner. Rent språklig er han en av de beste. Kombinert med den store kunnskapen han sitter inne med om norsk, og internasjonalt, musikkliv har han vært en stor ressurs for MIC og Ballade.

Fornyelse

Hva er de viktigste egenskapene for en journalist?

For å oppsummere det i to ord vil jeg for min egen del si kunnskap og nysgjerrighet.

I forlengelsen av det vil jeg si at en fremtredende kvalitet ved Arvid er evnen til å fornye seg. Han kunne fortsatt med å skrive om pop- og rockmusikk som var hans utgangspunkt, men han har utvidet sine interesser basert på nysgjerrighet, og ikke minst nærhet, til det som skjer både på gateplan og i konserthusene.

Som en del av generasjonen av musikkjournalister i Norge etter Arvid, vil jeg på generell basis si at denne evnen til å fornyelse ikke er hverdagskost.

Veien videre

Det blir en utfordring å videreføre Ballade, men undertegnede, og en samlet redaksjon, ser på den utfordringen som utelukkende positiv.

Nytt av året er at Ballade kommer til å publisere hver ukedag, det vil si at det ikke blir sommerpause denne sommeren.

I det nærmeste kommer Ballade til å være tilstede ved et utvalg av sommerens festivaler, og vi kommer til å fortsette med artistintervjuer og en og annen konsertkritikk der vi er tilstede.

Utover høsten blir det naturlig å følge årets kommunestyre- og fylkestingsvalg, og vi kommer også til følge framleggelsen av Regjeringens forslag til statsbudsjett.

Videre vil debatten rundt fildeling være ett av temaene som vil følges videre utover høsten.

I den sammenheng vil jeg understreke at Arvids tanke om at Ballade skal være en veggavis for norsk musikkliv, vil bli dyrket og videreført. Det betyr at Ballade fremdeles skal være et åpent sted for debattinnlegg og meningsytringer.

Så skal vi prøve å være ”kolde som is” når det blåser på toppene.

Undertegnede og redaksjonen i Ballade takker herved for tilliten, og ønsker Arvid Skancke-Knutsen det beste på veien videre.

På vegne av redaksjonen,
Carl Kristian Johansen, redaktør

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.