Camilla Granlien Foto: Niels J. Røine

Våkn opp, NRK!

NRK må våge å stå ut fra mengden av radiokanaler og ta ansvar ved å spille lokale artister på et tidspunkt folk hører på radio, skriver Camilla Granlien i FolkOrg.

Kalender

Oslo Operafestival OPERAKONSERT

17/09/2021 Kl. 19:00

Oslo

Oslo Operafestival OPERAPERLER

17/09/2021 Kl. 21:00

Oslo

Oslo Operafestival – Lørdagsopera

18/09/2021 Kl. 15:30

Oslo

Onsdag 16. mars kunne vi lese i Hamar Arbeiderblad at NRK skal kutte lokal musikk som er mindre kjent i distriktsavdelingenes morgensendinger kl 6-9.
Begrunnelsen skal være at P1-lytterne først og fremst vil ha vær –og føreforhold, nyhetsoppdateringer samt kjent og kjær musikk, kan vi lese i en nettsak NRK Hedmark og Oppland har lagt ut samme dag.
Les også: Slutt på lokalmusikk i P1s morgensendinger
FolkOrg stiller seg undrende til dette. NRK trekker opp noen diffuse og vage linjer i omtalen av hva som er kjent og kjært, hva som er kjent og mindre kjent lokalt.
“Lokal musikk kan først tas inn på spillelistene når den har blitt bedre kjent. Ny musikk fra allerede kjente lokale artister vil kunne bli spilt i ettermiddagssendingen, men ikke i morgensendingen”, forteller en intern kilde i NRK til HA.
Hvordan kan den bli kjent og kjær når den ikke skal spilles, da? Bare i Folkorgs medlemsmasse vil det være mange ulike meninger om hva som er kjent og kjært.
Lokalmusikkbasen
Vi kan også lese at Kanalsjef i NRK P1, Jon Branæs, sier at det ikke er en menneskerett å bli spilt på radio. Det forstår vi, men i det øyeblikket en artist har fått en låt inn på NRKs spilleliste for lokale artister, lista som omtales som ”lokalmusikkbasen”, bør vel det være grunn god nok til å kunne bli spilt når distriktskontorene ønsker det? Eller mener NRK at disse låtene egentlig ikke er gode nok, men får være med fordi artisten har lokal tilknytning? Er låta bra nok til å bli spilt kl 16:30, bør den vel holde mål kl 06:30 også?
Feig prioritering
Å bli spilt på radio er en viktig del av markedsføringen for nye artister. Hvordan skal de ellers klare å komme seg inn i kategorien ”kjent og kjær”? Å bli spilt for et stort, lyttende publikum som distriktssendingene har om morgenen er viktig.
Og er lytteren virkelig så engstelig for ny musikk på morgenen?
Det blir så vagt det hele. Er ikke dette feigt, NRK? Burde ikke dere sørge for at flere enn de store artistene vi hører på alle de andre kanalene blir spilt? Hvis ikke sitter vi jo igjen med en haug radiokanaler som høres helt like ut og kjemper om å ikke skille seg ut.

Ny sjanger?

Og hva er egentlig lokal, mindre kjent musikk? Er dette en ny sjanger? Det fins lokale, gode artister som operer innenfor de fleste musikalske sjangere rundt de fleste av NRK sine distriktskontor. På et eller annet tidspunkt har vel all musikk startet som lokal og mindre kjent? Noe forble lokalt og ukjent, mens andre låter jobbet seg oppover til å bli allemannseie.
FolkOrg ønsker lokal musikk på morgensendingene til distriktskontorene. Det er da det er flest lyttere. Å gi den lokale artisten/den såkalte smale musikken skylda for en eventuell lytterflukt er fryktelig usjarmerende av statskanalen.
NRK som lisensfinansiert statskanal må våge å stå ut fra mengden av radiokanaler og ta ansvar ved å spille lokale artister på et tidspunkt folk hører på radio.
Camilla Granlien er nestleder i FolkOrg – Organisasjon for folkemusikk og folkedans

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Redaktør

Periskop

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev