Line Dybedal er blant artistene som er a-listet på P1 denne uken (Foto: Bjørn Myreze)

Slutt på lokalmusikk i P1s morgensendinger

De mindre kjente lokale artistene forvises til mulig spilling på ettermiddagen. – Tåpelig avgjørelse, sier Audun Molde.

Kalender

NeoArte – Synthesizer of Arts: NEOARTE MARATHON

25/03/2023 Kl. 17.00-22.00

Oslo

Lørdagsopera 25. mars

25/03/2023 Kl. 15:30

Oslo

Et basseventyr – en akustisk reise for hele familien

25/03/2023 Kl. 12:00 og 14:00

Oslo

Gloria! Bach og Poulenc hånd i hånd

26/03/2023 Kl. 19:00

Oslo

Hamar Arbeiderblad melder onsdag at NRK P1 Distriktsdivisjonen har bestemt at alle NRKs lokale morgensendinger kun skal spille musikk fra NRKs spillelister.
Den mindre kjente lokale musikken forsvinner dermed fra sendeflatene på morgenen, men vil fortsatt kunne få spilletid i ettermiddagssendingene.
Til HA.no sier kanalsjef Jon Branæs i P1:
– Sammensetningen av musikk blir noe endret. De artistene som i utgangspunktet ikke er veldig kjent, og som tradisjonelt sett ikke har så stor appell i dag, vil du høre mindre av om morgen. Morgenen er ikke en egnet tid for å spille musikk folk ikke kjenner godt. Da gjør vi disse artistene en bjørnetjeneste. Derfor velger vi å fokusere på dem mer i ettermiddagssendingene. Det er ikke noe som lytterne kommer til å merke forskjellen av, i det store og det hele.
Ingen menneskerett
Branæs understreker til avisen at P1 spiller den musikken det er interesse for hos publikum. Og at det skal være en terskel for å bli sendt på radio.
– Det er ikke en menneskerett å bli spilt på radio, sier han til HA.no
På spørsmål om P1 i mindre grad tar ansvar for å løfte frem ukjente musikere svarer han:
– Det er ikke sånn at vi fjerner lokalmusikk. Vi skal fortsatt spille det, men vi kommer til å gjøre det i større grad om ettermiddagen, for om morgenen er ikke publikum like interessert. Det er det det handler om i utgangspunktet. Vel, vi har et oppdrag, men det er ikke sånn at du automatisk blir spilt på radioen om du lager musikk.

Anngunn Sørli Foto: Amber Promo


Mister et vindu
Eier av Amber Promo, Anngunn Sørli er blant dem som reagerer på P1s beslutning om å kutte mindre kjente artister i morgen
– Jeg synes avgjørelsen er problematisk, fordi veldig mange artister som ikke har etablert seg som store navn sliter med å finne vinduer hvor de kan vise frem sin musikk. Siden P1 er Norges største radiokanal og har lokale sendinger, så synes jeg det er trist at de ikke prioriterer å vise frem nye artister i sin flater, sier Sørli til Ballade.no
– På Facebook beskrev du argumentasjonen om at det ikke er en menneskerett å bli spilt på radio som trøttende. Opplever du at den brukes mye?
– Ja, jeg opplever at det er en klassisk avvisning. Ingen av oss som jobber med promo mener at det er en menneskerett å bli spilt på radio. Det mener ikke de fleste artister heller.

– Jeg tror problemet er at veldig mye musikk nå har god kvalitet. Jeg synes derfor det er trist at P1, som er en av de kanalene som kan ta litt ansvar, ikke faktisk går motsatt vei og gir mer sendetid til ny norsk musikk.

– Jeg tror problemet er at veldig mye musikk nå har god kvalitet. Jeg synes derfor det er trist at P1, som er en av de kanalene som kan ta litt ansvar, ikke faktisk går motsatt vei og gir mer sendetid til ny norsk musikk.
Halvering er halvering
Sørli er oppmerksom på at det å gi ny musikk sendetid ikke bare er P1s ansvar, men også de andre radiokanalenes.
– Har du noen artister som vil bli rammet av disse endringene?
– Jeg kjenner ikke detaljene her helt, så jeg kan ikke si hva det innebærer i praksis. Men i utgangspunktet høres det ut til å kunne ramme mine artister. Jeg jobber veldig mye lokalt i en startfase for å bygge opp et navn og kjennskap til artisten i næromårdet.
– Og halvering av sendetid for lokalartister betyr nettopp halvering av sendetid. Om NRK mener at det ikke går utover artistene, så gjenstår det jo å se nettopp det.
– I uttalelsen fra NRK står «Ved å bare spille den aller beste, og mest kjente, musikken mellom kl. 6 og kl. 9 vil vi kunne gi morgenen i NRK P1 et løft, og dermed kunne styrke kanalen utover dagen». Er det utsagnet noen garanti for at vi får den beste musikken på radio?
– Vi synes ikke nødvendigvis det. Jeg hører argumentasjonen om at NRKs lyttere vil ha nyheter på morgenen og musikk på ettermiddagen. Jeg sitter ikke på tall eller statistikk som kan bekrefte at det stemmer. Men jeg erfarer at veldig mange lyttere i dag synes det er fint å høre nye låter, og savner et radiotilbud hvor man blir presentert for ny musikk, som selvfølgelig kan og skal holde like god kvalitet som den fra kjente artister.
– Vi er nok mange som av og til undres litt over argumentasjonen om at slike kutt i sendeflater og musikalsk mangfold er naturlige i forhold til lytteroppslutning.

Audun Molde


Tåpelig avgjørelse
Musikkviter Audun Molde ved Westerdals Oslo ACT tror imidlertid ikke kuttene vil gå nevneverdig utover lokal musikk.
– Den lokale musikken finner sin vei ut til publikum uansett. Men det høres ut som en tåpelig avgjørelse fra NRKs Distriktsdivisjon, sier Molde til Ballade.no
– Hva gjør avgjørelsen tåpelig?
– Hva gjør den ikke tåpelig? Folk bor lokalt. Poenget med lokalsendinger er at det handler om forhold i det distriktet man er. Da er det høyst passende at man også spiller musikk fra dette distriktet. Det er lokale nyheter, lokale innslag og lokal sport. Hvorfor gjøre unntak for musikken?
– Det er en uforståelig, underlig og merkelig tankegang. Jeg skjønner ikke hvorfor. Men jeg tror ikke det går utover den lokale musikken. Den greier seg uten NRK P1s morgensendinger, sier Molde.
For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev