Denons prisvinnende DAB-radio

«Men å høre musikk fra DAB? Niks.»

Det er ikke alle som nøyer seg med en søt liten DAB-radio, noen må ha det beste av det beste. Radiolytter Asbjørn Bonvik er en av dem, han kjøpte en prisvinnende DAB-radio til 3500 kroner som en komponent til sitt svært gode stereoanlegg. Opplevelsen svarte ikke helt til forventningene. – Lytterne har absolutt ingen fordeler av et bytte til DAB, mener Bonvik.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Av Asbjørn Bonvik, radiolytter

Jeg fikk i hus en ny DAB-radio i dag (en Denon TU-1800DAB fra HiFi-klubben), og koblet den til et godt stereoanlegg for å undersøke om det er noen forskjell mellom DAB og FM-lyd.

Jeg brukte innendørsantennene som fulgte med radioen, både for FM og DAB. Sammenlignet studioprat, klassisk musikk og live blues fra P1 og P2 ved å skifte mellom DAB og FM på de samme kanalene, og lyttet både med hodetelefoner og over høyttalerne.

På FM er det noe susing i bakgrunnen, og styrken på suset varierer med signalstyrken. Dette suset legger seg i bakgrunnen av lydbildet, sammen med annen støy (f eks trafikk ute, oppvaskmaskinen i naborommet, osv).

På DAB er det ikke bakgrunnssus. Derimot er DAB-lyden alvorlig skjemmet av plopp-lyder og andre digitale artifakter som jeg opplever som distraherende og forstyrrende både i forhold til musikk og tale. Ulydene synes å være knyttet til dynamikk, slik at det kommer et par slike plopp-lyder hver gang lydnivået endres, f eks ved at personen i studio hever stemmen, at nye instrumenter faller inn i orkestret, eller at en gitarist trår til litt ekstra.

Dette er utrolig forstyrrende i musikk, enten man hører på Alltid Klassisk eller live blues på P1. Jeg ble bare sittende anspent og vente på neste plopp, omtrent som når man lager popcorn i mikrobølgeovnen og skal få med seg de siste kjernene uten at hele porsjonen blir svidd. Hørtes omtrent likt ut, også. Det virker dessuten som DAB-signalet er hardere komprimert enn FM – høyere gjennomsnittlig signalnivå, men «flatere» med mindre variasjon mellom sterke og svake partier i tale og musikk. DAB-lyden kaster rett og slett bort den utmerkede kvaliteten som NRKs lydteknikere får til på levende musikk.

Etter en stund byttet jeg helt enkelt tilbake til FM fordi jeg ikke holdt ut å høre på ulydene lenger. Jeg regner med å bli en sjelden gjest på DAB-båndet også i fortsettelsen, men beholder likevel denne radioen, i tilfelle NRK skulle gjøre alvor av å stenge ned Alltid Nyheter fra FM-båndet. Men å høre musikk fra DAB? Niks.

Det går sikkert an å flytte litt rundt på DAB-antennen for å få sterkest mulig signal, men jeg bor midt i det tjukkeste dekningsområdet ved Oslofjorden, så her burde det være så godt signal som noe sted. Et av hovedargumentene for DAB er dessuten at lydkvaliteten skal være uavhengig av signalstyrken. Et bytte til en 20-kroners inneantenne for FM med en stump coax-kabel imellom for å komme litt bort fra apparatene ga imidlertid en betydelig forbedring i FM-lyden.

Etter min oppfatning er lydkvalitet absolutt ikke noe argument for å høre på DAB, med mindre man er ekstremt opptatt av bakgrunnsstøy (sitter i et lydtett rom?) og bare hører på musikk som er så komprimert at all dynamikk og alt liv allerede er borte. Hvis en slik lytter finnes, synes jeg synd på vedkommende.

Radioreklamen som NRK kjører for å få folk til å bytte til DAB er alvorlig misvisende. Lytterne, som også er skattebetalere, lisensbetalere og velgere, har absolutt ingen fordeler av et bytte til DAB. Jeg kan umulig tenke meg at lydteknikerne i NRK er spesielt fornøyd med dette, heller. Et eventuelt skifte tjener bare mediekonsernenes økonomiske interesser. Jeg regner med at NRK til slutt blir tvunget til å skrinlegge planene når flere får prøvd DAB og hører hvor dårlig den lyden er.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev