Longyearbyen kulturhus på Svalbard, lyssatt i rødt under Red Alert-aksjonen onsdag 30. september 2020 (Foto: Henrik Lethigangas)

Korona: Fortsatt krav om fastmonsterte seter for «store» konserter

Høst- og julesesongen 2020 er spørsmålet om setet ditt er montert eller ikke et vinn eller forsvinn på konsert. Dette har skjedd siden sist i bestemmelser om kulturarrangement.

Kalender

BYOHP: Numinous Beginnings

28/11/2020 Kl. 12.00

Vestland

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Etter møte tirsdag formiddag mellom helseminister Bent Høie (H), kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V), FHI, Helsedirektoratet og flere kulturorganisasjoner er det klart at det ikke blir noen oppmykning av de siste publikumsgrensene.

Les også: Bekymringsmelding om nye restriksjoner

Etter mye forvirring og debatt om det kan stemme at det er avgjørende hvorvidt setene er fastmonterte eller ikke skreiv NRK.no i går om hva regjeringa har slått fast:

– Min tilbakemelding til kulturbransjen er at smittesituasjonen ikke gir oss mulighet til å lempe på regelverket. Saken er konkret vurdert av Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, og den klare anbefalingen deres er en streng fortolkning, sier Høie til NRK.

Dermed vil regelen fortsatt være slik at kirkekonserter defineres som en konsert med ikke fastmonterte seter, og at maks antall publikum vil være 50. Konsertsaler med fastmonterte seter vil kunne huse opptil 200.

– Det at vi beholdt muligheten for at så mange som 200 kan samles er egentlig en veldig tydelig anerkjennelse av de arrangementene. Vi må ha så strenge regler for å kunne ha en så høy øvre grense, sier helseministeren.

 

Forlenget frilansordning
Samme dag kom svaret på en annen debatt som har rast: Om frilanserne i kultur, i hovedsak livebransjen, skal ha egen kompensasjonsordning. Mange husker de rødt lyssatte scenehusene rundt om i Norge – de var en del av kampanjen for å sikre dem ekstra rett på inntektskompensasjon når de har mista hovedinntektene sine. I går ble det klart at Stortinge forlenger denne, etter at den egentlig var foreslått utfaset.

– Det betyr at jeg fortsatt kan jobbe med lys når pandemien er over, sier Magnus Boyd til Musikkultur:
Stortinget viderefører kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere ut februar 2021. Kompensasjonsordningen vil fortsette å ligge på 60 prosent.

Det er særlig de scenetekniske arbeiderne som omfattes av denne ordninga.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hovedinstrument-lærer på klarinett

Barratt Due musikkinstitutt

Hovedinstrument-lærer på horn

Barratt Due musikkinstitutt

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev