Knute_2 (Ill.)

Knutepunkt: Giske forsvarer midlertidig status

I NRK Kulturnytt i morges forsvarte kulturminister Trond Giske at knutepunktstatusen ikke tildeles for ”evig tid”, men blir en midlertidig ordning som kan mistes. Dette møter spørsmål fra Linnéa Svensson i Øyafestivalen og Norske Rockfestivaler, som mener kulturministeren er uklar i sin tale. Giske begrunner sitt forslag, og tenker seg en evaluering cirka hvert fjerde år.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Svensson fremhever at knutepunktstatus skal gi den stabilitet og forutsigbarhet som festivalene trenger, og mener at kulturministeren er uklar i spørsmålet om tidsperspektivet for tildeling av støtten. Hun mener en midlertidig ordning blir et usikkerhetsmoment.

Etterlyser en plan

— Det høres litt rart ut, og jeg vil høre mer om hva han mener om det, sa Svensson til NRK Kulturnytt i dag.

— Man ser på dette som en trygghet fordi det å arrangere festivaler er en risikosport, så hvis det blir et usikkerhetsmoment at man skal kunne miste knutepunktstatusen, så er jeg interessert i å vite hva Giske mener med det.

Svensson etterlyser kriterier og en plan på hvordan denne evalueringen skal foregå, og frykter at det blir opp til den sittende kulturminister å bestemme hva som skal skje med støtten.

Giske: Bør vurderes hvert fjerde år

Til Kulturnytt i dag sa Giske at også knutepunktinstitusjonen må bli jevnlig vurdert opp mot andre. Han ser for seg en vurdering cirka hvert fjerde år.

— Vi er nødt til å denne vurderingsmuligheten, sa Giske til NRK i dag. Han sier at både kulturdepartementet og eksterne fagfolk skal være med i en slik vurdering. Kulturministeren sier at dette ikke bør innføres for å skifte knutepunktfestival hvert fjerde år, men for å sikre at festivalene stadig er skjerpet og utfører oppdraget de blir tildelt.

Notodden Bluesfestival ble nylig tildelt knutepunktstøtte av kulturministeren. Daglig leder Haakon Hartvedt er enig med kulturministeren i at støtten ikke bør være en fast post på budsjettet, og uttaler til Kulturnytt i dag at det er helt naturlig å bli evaluert i forhold til at festivalen skal oppfylle knutepunktkriteriene:

– Det bør jo være en kvalitetssikring der også, mener Hartvedt.

Giske fremhevet momenter som det å være en ressurs for andre, spisset kunstnerisk profil og et internasjonalt nettverk som gode kriterier for knutepunktfestivalene, men la til at kriteriene har vært uklare.

Han lovte en stortingsmelding til høsten for å beskrive mer detaljert hva knutepunktoppdraget innebærer.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev