Notodden Blues Festival 2007_poster

Notodden blir knutepunktfestival

INTERVJU: Bluesfestivalen har som ventet kommet inn under den offentlige knutepunktordningen og sikres dermed 2.5 millioner i årlig støtte. – Det er på Notodden denne støtten hører hjemme. Det hersker ikke noe dissens i miljøet om det, mener festivalsjef Jostein Forsberg. Han uttrykker stor glede over at Notodden Blues Festival har blitt knutepunktfestival. – Nå har vi en trygg buffer i bunn, et fundament vi kan jobbe ut fra, sier festivalsjefen til Ballade.

Kalender

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Av Bjørn Hammershaug

Notodden er kanskje Norges beste eksempel på at kultur gir et sted identitet og stolthet, og festivalen har gitt liv og næring til resten av byen, sa kulturminister Trond Giske ifølge ta.no da han offentliggjorde at Notodden Blues Festival nå er en del av knutepunktordningen.

— Det betyr også at festivalen skal være en ressurs for de andre bluesfestivalene, men det er den jo allerede, sa Giske og la til at festivalen nå kan vokse videre og markere seg ytterligere internasjonalt.

Forutsigbarhet

— For oss betyr dette først og fremst at vi sikres en forutsigbar økonomi, sier en tydelig fornøyd festivalleder Jostein Forsberg til Ballade.

Knutepunktstøtten gir Notodden Blues Festival en årlig garanti på 2.5 millioner kroner. Fordeling er 60 % statlig finansiert og 40 % lokalt (fordelt likt på fylke og kommune).

– Tidligere var festivalen prisgitt den årlige søknaden til Kulturrådet. Da har støtten enten stått fast, eller i beste fall gått opp, med en frykt for at den skulle bli mindre. Nå har vi en trygg buffer i bunn, et fundament vi kan jobbe ut fra, sier Forsberg.

Han kan fortelle at Notodden Blues Festival i år søkte Kulturrådet om halvannen million, og fikk 900 000 kroner. Med knutepunktstøtten tildeles de 1.5 millioner fra staten, 500 000 fra kommunen og 500 000 fra fylket.

Kompetansedeling

Giske sa at dette først og fremst er en anerkjennelse for festivalen. Hvordan vil dere forvalte denne statusen fremover?

— Det skal vi gjøre til beste for både vårt publikum og for hele bluesmiljøet. Vi driver med opplæring av ungdom, gjennom Norsk Blues Union arbeider vi med å støtte uetablerte band i Norge og vi kan hjelpe i gang andre bluesklubber og festivaler på en langt bedre måte enn tidligere. Dette er et arbeid som har tatt mye ressurser for en festival med et lite apparat. I takt med at vår festival har vokst har vi i mindre grad hatt mulighet til å bidra med slik støtte.

Giske fremhevet at Notodden er og vil være en ressurs og støtte for de andre 25 bluesfestivalene vi har her i landet. Hvordan skal dere bidra med dette?

— Det blir gjennom råd, veiledning og deling av kompetanse på ting de lurer på. Vi kan hjelpe til med å fortelle hva de bør gjøre og hva de ikke bør gjøre. Vi har gjort en del feil i løpet av våre 20 år, og kan bidra til at andre festivaler ikke gjentar disse.

Hvordan ser dere på at staten nå blir sittende med flertallet i styret?

— Jeg ser ikke det som noe problem i det hele tatt. De andre knutepunktfestivalene vi har vært i kontakt med opplever det heller ikke som noe problem. Meningen er jo å forsterke det gode arbeidet som er blitt gjort. Hvis det offentlige skulle gått inn i styret for å drive selve festivalen, så kunne de like gjerne startet sin egen. De er med her fordi de stoler på oss, sier Forsberg.

Naturlig kandidat

Notodden Blues Festival var den eneste bluesfestivalen som søkte om knutepunktstatus, og det var derfor ingen stor overraskelse at de ble tildelt denne. Det synes Jostein Forsberg er ganske naturlig:

— Det er på Notodden denne støtten hører hjemme. Det hersker ikke noe dissens i miljøet om det, mener festivalsjefen.

Han kan for øvrig melde om mye folk og fint vær på Notodden – som åpnet for tjuende gang i går.

— Så langt ser det ut som vi går mot omtrent samme tall som i fjor, da vi hadde rekordomsetning. Det vil si totalt sett cirka 22 000 solgte billetter, avslutter Jostein Forsberg, som på stående fot trekker frem The Neville Brothers, Stevie Winwood og legenden David “Honeyboy” Edwards (født i 1915) blant årets høydepunkt.

Notodden Blues Festival 2.-5. august har ellers artister som Delbert McClinton, Vidar Busk, Jimmy Vaughan, Knut Reiersrud og Alvin Lee på programmet. Mer informasjon om årets program finnes på hjemmesiden til festivalen.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev