Dagen de går i svart
I solidaritet med Black Lives Matter-kampanjen går store deler av musikkbransjen i svart i dag.
George Floyds død sender sjokkbølger – også langt inn i nordisk musikkbransje. Et initiativ til å sette alt arbeid på pause resulterer i svarte kanaler, hos alt fra verdensstjerner til selskap som jobber med å formidle musikk, i alle størrelser.
Blackout Tuesday og emneknaggen #TheShowMustBePaused er reaksjoner på politivold i forkant av Floyds og to andre svarte amerikaneres død, navnlig Ahmaud Arbery og Breonna Taylor (kilde: Wikipedia).
Artister, produsenter, DJer, og folk i apparatene rundt om løftet i dag blikket og siterte Martin Luther King eller satte sine sosiale kanaler i svart.
Festspillene i Bergen, som i disse dager strømmer mange forestillinger, dropper seks planlagte arrangement i dag som del av aksjonen.
Norges største musikkselskap (som er den norske greina av verdens største) Universal Music, stanset akt arbeid tirsdag. Administrerende direktør Bjørn Rogstad lover at det ikke skal stoppe der:
– Vi aksepterer ingen form for rasisme, undertrykkelse, fordommer, urettferdighet eller forskjellsbehandling. Ikke i USA. Ikke i Norge. Vi kan ikke lenger sitte stille og se på uten å si noe, uten å gjøre noe. Vi har alle ansvaret for at dette blir et vendepunkt – hver og enkelt av oss. Det krever handling over tid. Og vi kommer til å følge opp. Fra Universal Music sentralt og ikke minst fra oss lokalt. Det er nok nå, skriver Rogstad i en epost.
– Dette er personlig for meg. Det håper jeg det er for mange andre også, beskriver platedirektør Rogstad.
– Rasister fortjener ikke musikken
Oslo-DJ og produsent Tommy Tee skriver «In solidarity with black people all over the world but especially in the USA obviously an extra scary place for people of all colors and shades and we need it now (…) White people have to do better as humans to eradicate racism. This would be alot easier if the people in power set a good example and make systems that benefit all people, but unfortunately that don’t always seem to be the reality (…)» på sin instagram.
Andre som, i likhet med Tommy Tee, formidler eller lager musikk som står på skuldrene til sjangre som gospel, spirituals, blues, jazz, soul, disco, RnB og rap, bruker også dagen til å påpeke det åpenbare paradokset i å konsumere grenseløs musikk, ofte med afrikanske røtter, men ikke gjøre noe med diskrimineringa av miljøene som bærer med seg dens arv. Det norske urbanpopkollektivet Nora (Arif, Philip Emilio, Musti, (danser) Mona Berntsen, Unge Ferrari, med flere) varmet opp med følgende på mandag, før de satte på pause tirsdag:
«Betegnelsen «urban» brukes for å kategorisere sjangre som hiphop, rap, RnB, og flere andre sjangre. Men sannheten er at når man først skal snakke om urban og hvor alt stammer fra, så er nesten alle sjangre man vet om «urban». Rock, jazz, soul, disco, house (…) Vi i Nora, som streber for et inkluderende samfunn med aspirerende mennesker fra alle etnisiteter, kjønn, religioner og seksuell legning [har] fått nok av det som skjer i verden om dagen. Vi sier dette på vegne av hver og en av oss i dette selskapet: Er du et snev av rasist – aldri hør på musikken vår igjen. Rett og slett fordi du ikke fortjener det!» Resten av deres problematisering rundt samlebegrepet «urban», oppgjør med hyklerske holdninger – og deres maning til kamp over Floyds minne – finner du på kollektivets instagram her. Ballade har spurt om rapperen Arif ønsket å kommentere ytterligere, men han velger å la det svarte feltet i sine egne medier tale for seg, opplyser Nora.
Avisa The Independent er blant dem som siterer initiativtakerne hos Atlantic Records, Jamila Thomas og Brianna Agyemang (nå Platoon) om hvorfor den svarte tirsdagen har særdeles tyngde for og fra alle som formidler musikk: «Bransjen [vår] har profittert hovedsaklig på svart kunst. Vårt mål er å holde bransjen generelt ansvarlig, inkludert store sammenslutninger og deres partnere som tjener på innsatsen, kampen og suksessene blant svarte.» Slik lyder deler av initiativet bak kampanjen som setter store deler av internasjonal musikkbransje på pause i dag.
Blant de internasjonale selskapene som stopper arbeidet denne tirsdagen finner du Sony Music, Universal (og deres partner Interscope, som har erklært at de ikke vil gi ut musikk denne uka), Soundcloud, Motown, Kobalt, samt flere medier og deres kanaler. Mindre/regionale selskap som (og dette er bare et veldig lite utvalg) Playground Music, FKP Scorpio, Øyafestivalen, Ultimafestivalen er med. Flere Spotify-spillelister headlines med et utsvartet heading-bilde. Strømmetjenesten skal legge på en stille pause tilsvarende den tida politimannen holdt George Flynn mot bakken (8 minutter og 46 sekunder), og de andre store strømmerne (Youtube, Amazon Music med flere) markerer også den svarte tirsdagen på forskjellig vis, i følge The Verge.
The Rolling Stone har skrevet kritisk om en ikke-samkjørt aksjon, og stiller spørsmål ved hvor omfattende stansen i «business as usual» egentlig er i musikkbransjen. De skriver også kritisk om hvordan feil bruk av emneknaggen til Black Lives Matter («BLM») spammer, og slik stilner, strømmen av dokumentasjon om diskriminering som BLM skulle fylles av. Les den her.
Ledige stillinger
Teknisk produsent
Trondheim Symfoniorkester & OperaSøknadsfrist:01/12/2024
Kantor/kirkemusiker fast 100 %
Skedsmo menighet Søknadsfrist:17/11/2024
Lydtekniker
NasjonalbiblioteketSøknadsfrist:17/11/2024
Kulturskolelærer fiolin og piano
Vestby kommune/ Vestby kulturskoleSøknadsfrist:17/11/2024
Professor i fiolin – 50%
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:01/12/2024