Christer Falck mottar prisen for Årets by:Larmer 2005

C+C utestengt for listejuks

Alle artister som har gitt ut plate på Christer Falcks C+C Records, er utestengt fra VG-lista på ubestemt tid, kunngjorde IFPI-sjef Sæmund Fiskvik tidligere i dag. Utestengingen er en reaksjon på at Falck denne uken brukte hundre medhjelpere til å kjøpe inn 1200 eksemplarer av Warlocks nye singel ”Stay Warm” til en 5. plass på VG-lista. – Det er første gang vi har jukset på VG-lista. Jeg gleder meg bare til neste gang, sier Falck til NRK.no

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Falck la opp listejuksingen som et PR-stunt – som han selv avslørte etter at han hadde lykkes i å få 100 personer til å kjøpe opp 1200 singler. Dette falt ikke i smak hos GGF, som har ansvaret for å sette sammen listen etter innrapportert salg fra en rekke forhandlere.

Allerede onsdag (samme dag som VG-listen offentliggjøres, red. anm.) gikk Falck ut og fortalte om juksingen – til VG:

— Det morsomme er at ikke alle skjønner at alt er planlagt fra vår side . Enkelte tror at vi er tatt på fersken. VG-lista er en lekeplass, sa Christer Falck til VG Nett onsdag.

— Det er første gang vi har jukset på VG-lista. Jeg gleder meg bare til neste gang, sa Falck senere til nrk.no.

I dag kom reaksjonen fra IFPI og GGF – utestenging av alle C+C-artister på ubestemt tid. Dermed rammes også artister som Jaa9 & OnklP, Karen Jo Fields, Tungtvann og Sofian – som slipper plate om to uker.

Men Falck er øyensynlig ikke bekymret over Fiskviks reaksjon. Da VG fortalte ham om GGFs utestengelse, svarte han med latter:

–Er alle artistene våre utestengt? Han (Fiskvik, red. anm.) er gær`n. Jeg hadde regnet med at han måtte gjøre noe for å vise at han har litt muskler. Mer vil jeg ikke si om den saken nå. Men få med at jeg ler høyt og lenge, sier Falck.

Falck sier at noe av målet med juksingen var å demonstrere hvor lett han mener det er å jukse seg til en plass på Norges offisielle hitliste.

Her får han medhold fra Nordlys-kommentator og tidligere plateforhandler i Tromsø, Egon Holstad.

Til Dagsavisen sier Holstad at ”profesjonell manipulasjon av lista er utbredt”:

— Dette er bare toppen av isfjellet. Det Christer Falck gjør er ærlig og åpent over disk. Det er en barnslig, anarkistisk måte å markere et stort problem på – hvor stor maktfaktor VG-lista er blitt, sier Holstad.

Holstad mener også at det foregår en skjult manipulasjon av VG-listen – som han selv ser på som langt mer alvorlig: – Adskillig mer lummert er det når de store selskapene sender flere plater ut til butikk enn det som er bestilt, for at forhandlerne kan dumpe prisen. Målet er det samme, å komme inn på VG-lista, sier Holstad til Dagsavisen.

Programdirektør i NRK, Vidar Nordli-Mathisen liker dårlig at det er mulgi å trikse seg inn på VG-listen:

— Hvis NRK skal fortsette VG-samarbeidet, kan det ikke være mulig å lure seg til en plass på listen. Hvis dette er tilfellet, må vi ta kontakt med VG for å vurdere om vi skal fortsette samarbeidet. Hvis dette ikke er mulig å endre, må NRK vurdere å avslutte å lage VG-listen Topp 20, sier Nordli-Mathisen til Dagens Næringsliv.

Men IFPI-Fiskvik mener imidlertid at det ikke er noen enkel sak å jukse seg inn på VG-lista. Han mener Falck har gått langt i å bevise det på egen hånd:

— Han er litt av et kjøtthode når han innrømmer at dette jukset nødvendiggjorde å organisere 100 mann og bruk av et større budsjett. Via den innrømmelsen har han gitt oss verdens beste argument for at det kreves en stor organisasjon for å gjøre dette, sier Fiskvik til Dagbladet.no.

Foreningen Norske Plateselskaper (FONO) er heller ikke imponerte over C+C Records fremgangsmåter. Styreleder Larry Bringsjord sendte tidligere i dag ut denne pressemeldingen:

”FONO tar sterk avstand fra at plateselskapet C+C fusker med VG lista. Dette er et klart brudd på Fonos etiske regler og det sverter en hel bransje som C+C forøvrig selv er en del av.

På vegne av alle uavhengige plateselskaper i Norge vil Fono understreke at denne form for PR virksomhet ikke verdsettes.

Det er heller ikke sant at manipulert oppkjøp av plater er en utbredt form for virksomhet fra plateselskapenes side.

Dette stuntet som C+C brukte til PR for egen vinnings skyld ødelegger for troverdigheten når våre uavhengige selskaper, som til stadighet, får listeplasseringer gjennom gode artister og produksjoner, uten å ty til ulovlige midler.”

Ballade vil følge saken videre i dagene som kommer.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev