Cato Strøm, administrerende direktør i TONO (Foto: Kristian Dugstad/TONO)

Betaler ut 113,6 millioner kroner i Tono-vederlag

48,2 millioner kroner til over 7000 TONO-medlemmer som er komponister, tekstforfattere og forlag.

Kalender

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Nå kommer Tonos første av årets fire ordinære avregninger – fra Tono til sine medlemmer og noen andre som får vederlag kanalisert via deres avtaler.
Det norske byrået for opphavere og musikkforlag, Tono, avregner i dag totalt 113,6 millioner kroner til opphavere og musikkforlag i inn- og utland. Avregningen er den første av Tonos fire årlige, kvartalsvise avregninger, skriver Tono i en pressemelding til Ballade.no. Av totalbeløpet går 48,2 millioner kroner til Tonos medlemmer.
Norske opphavere og musikkforlags kollektive forvaltningsselskap Tono avregner i dag totalt 113,6 millioner kroner. Av dette går 48,2 millioner kroner til TONOs medlemmer og 64,5 millioner kroner sendes til rettighetshavere i utlandet.

0,9 millioner kroner er reservert til foreløpig uidentifiserte rettighetshavere/musikkverk, uanmeldte musikkverk, ikke-medlemmer samt omtvistede rettigheter.

– Hele denne økonomien har sitt grunnlag i at norske komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag har gitt tillatelse til offentlig framføring av musikken deres samlet gjennom Tono, forklarer administrerende direktør i Tono, Cato Strøm.
– Forvaltningsmodellen gjør at de som lager musikk kan få rimelig vederlag for offentlig framføring av musikken deres, samtidig som den, og blanket licence-prinsippet, innebærer noe så kundevennlig som at man får tillatelse til å framføre praktisk talt verdensrepertoaret på ett og samme sted, sier Strøm.

Avregningene denne gang kommer fra forskjellige perioder – se liste nederst i saken for fordeling mellom plattformer/medier/type framføringer.
De 40 millionene som kulturminister Abid Raja har sagt vil fordeles på Tono og Gramo som kompensasjon for norske rettighetshaveres inntektstap som følge av covid-19 er ennå ikke utbetalt til selskapene, og er dermed ikke en del av denne avregningen.

  • Tono er et samvirkeforetak som eies og styres av opphavere (komponister og sangtekstforfattere) og musikkforlag.
  • Tono gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk for eksempel på radio, TV, internett, konsert og kino mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat videre til rettighetshavere i musikk som har blitt spilt offentlig. Samvirket omsatte i 2019 for 771 millioner kroner.

Avregningene denne gang fordeles mellom:
Radio/TV: Framføringer hos NRK (15 kanaler), Bauer Media (9 kanaler), P4-gruppen (9 kanaler) for framføringer i 3. kvartal i fjor. Det avregnes også for framføringer på lokalradioer for 2019, konkret 14 kanaler som tidligere ikke er avregnet.
Innen tradisjonell TV-kringkasting avregnes det for framføringer hos NRK (5 kanaler), TV2 (7 kanaler) og TV Norge i 3. kvartal 2020. Det avregnes også for NRKs nettspiller for 2. kvartal 2020, samt bruk av musikk i NRKs sosiale medier-kanaler for 2018 og 2019. Videre avregnes det for framføringer i 2. kvartal i fjor på TV2 Sumo og for VGTV linær for 2017 og 2018.

TV-distribusjon: For framføringer på kanalene Animal Planet, Discovery Channel, Discovery Science, Discovery World, Investigation Discovery og TLC for 1. halvår 2020. For kanalene Fem, Max og Vox avregnes det for framføringer i 1. kvartal 2020.
Konserter/«Live events»: Her avregnes det for områdene teater, revy og for megakonserter, som i Tono-sammenheng dreier seg om konserter med 25 000 kroner i brutto TONO-vederlag. Det er naturlig nok ikke mange av disse i denne avregningen, sett i lys av covid-19-situasjonen.
Strømmetjenester: Tono avregner denne gangen for framføringer på Spotify for juli-oktober 2020, Youtube for 3. kvartal 2020, Itunes for 2. kvartal 2020 og for Google play for 2. kvartal og 3. kvartal 2020.
Video on demand-tjenester: For musikkframføringer i filmer på Netflix, for 2. kvartal 2020, Viaplay for 2. kvartal og 3. kvartal 2020, Altibox for 3. kvartal 2020, Google Play VOD for 3. kvartal 2020, SF Anytime for 2. kvartal 2020 samt VGTV strømming for 2017 og 2018.
Andre områder: Det avregnes også for privatkopiering for 2019, samt fra framføringer i utlandet. I tillegg gjøres det rutinemessige etteravregninger for tidligere perioder (maks 3 år tilbake) på kringkastingsområdet, konsertområdet, kino med mer, samt korrigeringer.
For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev