– Jeg er ekstremt glad, og veldig stolt, sa en rørt Garbarek til stående applaus på Nøtterøy kulturhus søndag kveld.

Anja Garbarek mottok søndag Edvard-prisen for sitt verk "The Road is Just a Surface", © Willy Martinsen/TONO

Anja Garbarek er tildelt Edvard-prisen i kategorien “Åpen klasse” for verket The Road is Just a Surface.
– Jeg tenker jo at det å bli sett på en positiv måte alltid er godt, for alle. Jeg er spesielt glad for denne prisen, for den henger høyt, altså. Jeg er ekstremt glad og veldig stolt, sa Anja Garbarek etter at hun søndag kveld ble overrakt Edvard-prisen, skriver TONO i en pressemelding til Ballade.

Utdelingen ble gjort umiddelbart etter fremføringen av nettopp det prisvinnende verket. Fra scenen takket en rørt Garbarek Festspillene i Bergen, Jo Strømgren Kompani og Drabant music.

– De har alle vist meg en enorm tillit, og har vært utrolig inspirerende å jobbe med hele veien.

Anja Garbarek og jurymedlem Ole Børud, © Willy Martinsen/TONO

Juryens begrunnelse:
Dobbeltalbumet The Road Is Just a Surface springer ut av et teaterstykke skapt i samarbeid med koreograf Jo Strømgren. Det står like fullt på egne ben som musikalsk opplevelse. Garbarek har med albumet skapt et eget, helhetlig og intrikat univers, og lytteren får dykke stadig dypere for hver gjennomlytting. Detaljrikdommen gir stadig nye oppdagelser, og skaper nye forbindelser, uten at albumet oppleves som overlesset eller utflytende. The Road Is Just a Surface er et verk å synke ned i, som gror og vokser. Anja Garbarek er ikke redd for det musikalsk uventede eller uvante, og fletter inn lyder fra hverdagen: En vekkerklokke. En snurrebass. En tapebit. Lytteren får ta del i et utvidet klangbilde, et som alltid er rytmisk basert. Det har puls, men er samtidig melodisk vakkert og vemodig, med tekster som kretser rundt eksistensielle tema som tilhørighet og psykisk sykdom.

Hør også intervju med Anja Garbarek i TONOs podkast «Lage Musikk».

Juryen for Edvard-prisen 2019 består av Peter Edwards (NKF), Kristin Norderval (NKF), Torgny Amdam (NOPA), Kate Havnevik (NOPA), Ellen Brekken (uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Jan Stefan Bengtsson (Musikkforleggerne) og juryleder Stine Lieng (Musikkforleggerne).

– Det er en sentral del av TONOs arbeid å synliggjøre at musikk har verdi, og at musikkskaping er et viktig arbeid. Med Edvard-prisen løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året, og ønsker med det både å hedre enkeltopphavere og å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Publisert:

Del: