Rune Lem med Kongens Fortjenstmedalje

Joachim Nielsen blir minnet

Nyheten om Jokkes død har naturlig nok preget mye av nyhetsbildet her hjemme. Både Dagsrevyen og TV2-nyhetene hadde innslag om rockemusikeren i går kveld. I dag vies den viktige vokalisten og låtskribenten også mye plass i landets ledende aviser.

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Både Dagsavisen, VG og Dagbladet bringer nyheten om Joachim Nielsens altfor tidlige bortgang på forsidene sine i dag.

Dagsavisens mangeårige musikkskribent, Geir Rakvaag, har skrevet et personlig minneord over en helside, og kaller Jokke ”en av norsk rocks største personligheter de siste 15 årene” og ”en av de få her i landet som fant et eget formspråk, med et særpreg som gjorde sangene hans udødelige.” Rakvaag legger vekt på at låtene til Jokke handlet om mye mer enn livet på kjøret, og skriver at de også var ”fulle av humor, kjærlighet og varme, med en menneskelighet bare de aller største sangskriverne i Norge har vært i nærheten av.”

Disse følelsene blir speilet av Tourettes- og Backstreet Girls-gitarist Petter Baarlie i dagens utgave av Dagbladet, der han sier: – Jokke var den beste norske tekstforfatteren siden Alf Prøysen.

”Uten Jokke ville det neppe vært noe som het rock på norsk”
Dagbladet har satt av tre sider til å minnes Jokke, og lar en rekke kjente personligheter i musikk-Norge komme med sine siste hilsener til musikeren. Musikkjournalist Tom Skjeklesæther er blant dem som roser Jokke for hans store innsats for norsk rock: – Jokke er en av de som har sørget for at det overhodet synges rock med norske tekster. Uten han og et par andre hadde det neppe vært noe som heter rock på norsk.

Litteraturanmelderen Terje Thorsen hyller også Jokke for hans innsats for norske tekster: – Jokke var en stor poet og en av Norges største urbanromantikere. Og i det han skrev var han nærmere innpå livet enn de fleste.

De samme følelsene gir Jo Nesbø i DiDerre uttrykk for i dagens utgave av VG, som vier to sider til Jokkes død.

— Jokke var en av dem som på åttitallet brøyta vei for det norske språket i rocken. Etter min mening var han den aller største rockpoeten. Han skrev så dønn ærlig, poetisk og sårt. Det er ikke tilfeldig at den eneste coverlåten di Derre noen gang spilte, var ”To fulle menn” – en av de siste tyve årenes aller beste norske rockelåter.

Bittersøte minner
Joachim Nielsen slet til tider med tunge rusproblemer, og hadde vært til behandling hos Tyrili-institusjonen Frankmotunet siden januar. De fleste av dagens aviser behandler denne siden av saken nokså anstendig (i motsetning til hva Lars-Jacob Krogh gjorde på NRKs «Morgennytt»), men lar det samtidig skinne gjennom at musikeren var preget av å ha levd et hardt liv.

— Alle ruser seg på en eller annen måte, sier Michael Krohn i dagens utgave av Dagsavisen, der han hyller musikerkollegaen for to ting: det som han skapte, og det som han var. – Alle vet at Jokke var glad i å drikke, men det i seg selv skaper ikke kunst. Selv om det ikke kom direkte til overflaten, tror jeg det var noe inni ham som plaget ham hele livet.

Noe av det samme blir uttrykt av Bitten Forsudd i Einmal Kommt Die Liebe i Dagbladet: – Jokke var en fantastisk låtskriver, og en meget sammensatt fyr. Det er jævlig synd at han er borte, for han hadde fremdeles mye inne, og vi var mange som gledet oss til å se en litt sunnere utgave av ham. Publikum hadde det med å juble hvis han var full på scenen. For oss som kjente ham ble det en litt vond jubel.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.