© Norsk Country Treff

– En utfordring for Breim

Norsk Country Treff ble knutepunktfestival. Andre festivaler ønsker lykke til, men mener de får en utfordring i å dele kompetanse.

Kalender

LYTTELUNSJ med Kenneth Karlsson

03/02/2023 Kl. 11.30

Viken

Hanne Tveter & Jorge Vera

03/02/2023 Kl. 21

Oslo

Ary Morais & Band @ Drammens Teater 4. feb

04/02/2023 Kl. 15:00

Viken

Lørdagsopera 4. februar

04/02/2023 Kl. 15:30

Oslo

At regjeringen ønsket en knutepunktfestival på countryfeltet ble kunngjort i årets statsbudsjett. I helgen ble Norsk Country Treff på Breim i Sogn og Fjordane tildelt knutepunktstatusen av kulturminister Anniken Huitfeldt på Jessheim.

— Jeg er ublandet glad, og det er hele bygda og hele arrangørstaben også, sier daglig leder i Norsk Country Treff, Ingemar Sårheim.

Les om country-knuten: [link id=66297 title=»Sølvspente boots i det gode selskap«].

Skal utvikle festivalen
Statusen betyr at festivalen blir tilført om lag to millioner kroner, der staten står for 1,2 millioner. Resten deles av kommune og fylke.

Sårheim sier at pengene i første omgang skal gå til å utvikle festivalen for å sette den i stand til å bli et serviceorgan for hele country-Norge, både publikum og artister.

— Vi trenger å bygge opp dette som et ressurssenter for alle, sier Sårheim.

Ryddig og rask prosess
Knutepunktstatusen ble annonsert i fjor høst, og søknadsprosessen ble avsluttet i mai. Countryfestivalene på Seljord og Vinstra var søkere i tillegg til Breim, og Kulturdepartementet har gjennomført møter med alle søkerne.

— Jeg synes prosessen har vært ryddig og grei. Det har gått relativt fort, men det var et fornuftig opplegg å kalle inn alle festivalene og invitere dem til å søke, mener Sårheim.

— Hva tenker du om rollen som både konkurrerende festival og kompetansebygger for hele feltet samtidig?

— I alle sjangre finnes det én knutepunktfestival og konkurrerende festivaler. Vi skal bidra til å utvikle andre festivaler og de andre kan komme til oss. I fellesskap skal vi utvikle arrangementer som er i countrymusikkens bilde.

— Utfordring for Breim
Countryfestivalen på Seljord er en langt større festival enn Norsk Country Treff. I år hadde festivalen 28 000 besøkende innenfor gjerdene. Daglig leder Egil Moen ønsker ikke å intervjues om Breim-tildelingen.

— Vi tar Kulturdepartementets avgjørelsen til etterretning og ut over det kommenterer vi ingenting annet enn at knutepunktstatusen betyr mye for countrymusikken, sier en knapp Moen.

Trond Grøthe, daglig leder i Country Music festival på Vinstra, har ikke noe å utsette på prosessen, og mente det var tre gode søkere.

— Det var åpent hvem som skulle få statusen, slik jeg ser det. Konkurranserunder er jo sånn. Vi ønsker Breim lykke til og håper det kan være til det beste for sjangeren.

— På hvilken måte kan Breim hjelpe store festivaler som Vinstra og Seljord med faglige innspill og kompetanseheving?

— Det får vi se. Det blir en utfordring for Breim, sier Grøthe.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev