Sondre Lerche (foto: Øyvind Holen)

Debutant med visjoner

Sondre Lerche varmet opp for Beth Orton og samarbeidet med Sean O’Hagan fra High Llamas før han fylte 18 år. Denne uka gir den unge popdebutanten ut sin andre EP, «No One’s Gonna Come», og til høsten kommer debutalbumet.

Kalender

Bergensgutten Sondre Lerche Vaular skrev kontrakt med Virgin Records Norway våren 2000 og debuterte med «You Know So Well EP» i februar, i tillegg til at han hadde flere sanger med på filmmusikken til «Lime».

Sondre har allerede fullført debutalbumet sitt, som har arbeidstittelen «Faces Down, men valgte å utsette utgivelsen til august for at han kunne fullføre videregående først. Men i sitt ferske hjemmestudio har han allerede rukket å lage 50-60 nye sanger, noe han innser er fåfengt å få gitt ut slik platebransjen fungerer i dag. Tiden da The Beatles pøste ut nye sanger i rask rekkefølge og James Brown slapp flere album i året er definitivt forbi; nå skal et suksessfullt album helst få noen år på å feste seg.

– Jeg håper det ikke går så lang tid før jeg får sjansen til å gi ut et nytt album. På 60-tallet tror jeg at artistens kreativitet sto mer i sentrum, og de store artistene kunne gi ut plater nesten når de følte for det. I dag er artister som Britney Spears og Backstreet Boys mer å regne som produkter framfor musikere; mens plateselskapene rett og slett driver forretning med musikk som et av flere virkemidler.

En av Sondres store forbilder er Beck, blant annet fordi han klarte å forhandle seg fram til en avtale med storselskapet Geffen om å få lov til å gi ut mindre kommersielle album på mindre selskap. Noe lignende kunne Sondre tenke seg, men inntil videre får han nøye seg med å gi ut sanger fra hjemmestudioet på sine EP-plater.

– Jeg kjører på en måte to parallelle løp. I tillegg til de mer påkostede innspillingene jeg gjør i studio sammen med HP Gundersen og Jørgen Træen, jobber jeg mer primitivt og lofi i hjemmestudioet – der jeg for eksempel bruker enkle effekter som å trampe i gulvet og slå meg på låret som perkusjon

Sondre skriver musikk som er forankret i klassisk poptradisjon, og nevner Elvis Costello, Burt Bacharach og High Llamas som forbilder. Da er det ikke dårlig at ingen andre enn High Llamas’ Sean O’Hagen har stått for strykerarrangementene på tre av låtene på Sondres debutalbum.

– Sean fikk høre musikken min via en venn av meg og produsent HP Gundersen, og det var ubeskrivelig stort da han sa ja til å stå for strykerarrangementene på noen av sangene. High Llamas er nok mitt absolutte favorittband; det er harmonisk, interessant og lager flotte låter – mens arrangementene tar opp seg i alt fra klassisk Beach Boys til brasiliansk musikk og Ennio Morricone-aktige stemninger. Skulle jeg velge en annen samarbeidspartner, må det bli Elvis Costello, som fortsatt er like spennende.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.