DDE

Anmelder VG-lista til Konkurransetilsynet

Norsk Artistforbund mener VG-lista er konkurransevridende og ikke gir noe godt bilde av platesalget i Norge. – Folkelige artister med norske tekster diskrimineres, mener Artistforbundets Tore Hansen, som nå anmelder VG-lista til Konkurransetilsynet.

Kalender

La Bohème

17/04/2024 Kl. 19:00

Viken

EYOLF DALE TRIO

17/04/2024 Kl. 20:00

Vestland

VG-lista utarbeides av Grammofonplategrossistenes Forening på oppdrag for listas eiere, NRK og VG. Nå mener Norsk Artistforbund at lista diskriminerer artister som selger mest på bensinstasjoner, dagligvarehandler og kiosker – utsalgssteder som ikke fanges opp av VG-lista.

– Vi mener at rundt 35 prosent av platesalget i Norge faller ut av VG-lista, fordi salget på bensinstasjoner og kiosker ikke har noen innvirkning på salget. En liste som framstår som offisiell salgsliste bør gjenspeile det reelle platesalget, mener Tore Hansen, leder i Norsk Artistforbund, som fortsetter:

– Dette er en prinsippsak for oss, men vi er ikke veldig utdannet innen spørsmålet. Derfor ønsker vi nå at Konkurransetilsynet skal se på jusen i dette, for vi mener VG-lista slik den er i dag er konkurransevridende. En høy plassering på VG-lista skaper større interesse for artistene det gjelder, noe som gjør utslag i pr-arbeid, reklamekampanjer, oppmerksomhet i media, platesalg og ikke minst booking av spillejobber.

Artister som Åge Aleksandersen, Jørn Hoel, Tor Endresen, Jenny Jensen, Claudia Scott, Henning Kvitnes, Reidar Larsen og Bjarne Brøndbo i D.D.E er alle tilknyttet Norsk Artistforbund, og Brøndbo skriver under på kritikken mot VG-lista.

– VG-lista regner bare med salg fra utvalgte faghandlere. Mens salget av utenlandske artister fra for eksempel Platekompaniets meget urbane og trendsettende sjapper tillegges stor vekt, blir ikke platene vi selger i kiosker og bensinstasjoner regnet med, sier Brøndbo til Dagbladet.

”Vi ska fæst”, den ferskeste plata fra D.D.E., har passert 45.000 solgte eksemplarer, men ligger ikke høyere enn 38. plass på VG-lista. Brøndbo mener dette er konkurransevridende:

– Når ei plate raser nedover på VG-lista, er det en sjølforsterkende dødsspiral. Flere utsalgssteder fører bare platene som ligger på Topp 20, og når man er ute, droppes man av grossistene, og dermed forsterker man en negativ trend.

Tore Hansen tror bensinstasjonene og kioskene utelates for å skape en mer ”catchy” og tabloid liste enn resultatet ville blitt ellers.

– Vi forstår godt at VG ønsker å være catchy, og at det er bedre å fronte Britney Spears enn mer trauste, folkelige norske artister. Men problemet er at seriøsiteten i lista på denne måten ofres til fordel for tabloide interesser, sier Hansen.

Men det er jo også flere mindre nisjebutikker i byene der salget ikke registreres av VG-lista. Er det i det hele tatt mulig å registrere salg i alle butikkene?

– Alle utsalgssteder bruker jo strekkoder i dag, så det bør ikke være så vanskelig å få et ekte bilde av situasjonen. Prinsipelt sett bør salget i alle butikker og utsalgssteder være en faktor i utarbeidelsen av VG-lista, avslutter Hansen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.