Einar Idsøe Eidsvåg Foto: Lars Opstad / Rikskonsertene

Verdiskaper eller motspiller?

Det ligger et uutnyttet potensial i å se på nattelivet som en seriøs næringsaktør. Dette forstår ikke de som styrer byen, skriver Einar Idsøe Eidsvåg.

Kalender

Utesteder kjenner seg presset og ofrene er klubber med hip-hop, house og dansemusikk som innhold. Det virker som om Politiet og Næringsetaten ikke snakker sammen. Hvorfor kan ikke utelivet bli sett på som en seriøs kultur og næringsaktør?
«Amsterdam, Paris og Zürich har nå en dedikert nattborgermester som gir oversikt over de næringsinteressene og verdiene som skapes når solen har gått ned», skriver Ballade 8. juni. Også Oslo trenger noen som arbeider dedikert med nattelivet i byen.

Oslo trenger noen som arbeider dedikert med nattelivet i byen.

Jeg melder meg gledelig til å ta på meg oppdraget. Jeg har mye erfaring med å arrangere kulturarrangementer, er utdannet Kaospilot, bruker byen både på dagtid og etter kl.00, er DJ, har mye organisasjonserfaring — og elsker og kjenner Oslo.
Oslo er per i dag en oppegående og pulserende kafe-, klubb- og konsertby. Dette ryktet går langt utover Oslo og Norges grenser, men de som styrer og vokter byen henger ikke med. Utelivet, og da spesielt klubbene, blir fortsatt sett på som de skyldige- legger til rette for hvitvasking av penger og omsetning av narkotika. Det er vi lei av.
Ulovligheter og uro oppstår ikke på grunn av utelivet, utelivet er mer profesjonelt enn noen gang. Det er en medspiller og ikke en motspiller. Per i dag bruker mange utesteder mye tid på å forsvare seg ovenfor myndighetene. Tid som kunne blitt brukt mye bedre om dialog og samarbeid på tvers av myndighetene var metoden.  
Les også: Politiet svarer Eidsvåg
Åpningstider og gatekjøkken
På en fredag eller lørdag går byens befolkning ut mellom 00 og 01. I Oslo MÅ alle være ute av lokalet innen kl.03:30 og skjenking stenger kl.03. Det betyr at hen har 2-3 timer på å drikke, danse, snakke med venner og kanskje møte en som kan bli en følgesvenn for livet, eller bare for en natt. Det er ikke mange timene å gjøre mye på, det kan lett bli trykket stemning.
En konsekvens av denne politikken er at alle må ut samtidig fra samtlige steder som har bevilling til kl.03. Det blir det bråk av. Alle står utenfor utestedet, i taxikøen, på busstoppet på samme tid. Det drypper ikke ut noen her og der, som for eksempel i Berlin, hvor man kan holde oppe så lenge man vil. I Berlin slipper man unna utrolig mye; oppsamlinger av rusa folk, potensielt håndgemeng, sjekkepress inne på utestedet og høyt trykk i baren rett før stengetid. Jeg vil også tro at det blir færre etterfester hjemme hos folk, og mindre bråk i rolige nabolag.
Så har en sovende lov blitt intensivert i det siste. Gatekjøkken må stenge kl.03:30! Hvem i huleste kom på denne ideen? Om en sulten, beruset mann ikke får seg nattmat, og står i taxikø – det er livsfarlig. En forferdelig konsekvens av dette er en drastisk økning av brannvesenets utrykninger natt til søndag på grunn av svidd mat. Hen setter pizzaen i ovnen, og skal bare hvile litt, før pizzaen er ferdig, og sovner. Om ikke lenge tror jeg dessverre dette vil kreve liv. En annen dypt tragisk konsekvens for en fargerik by er at gatekjøkkener mister kunder til Deli De luca, 7/11 og Mc.Donalds, som får holde åpent. De er nemlig registrert som kiosker.

Det virker som om politikken er basert på en grunnleggende tanke om at nordmannen ikke klarer å ta vare på seg selv.

Det virker som om politikken er basert på en grunnleggende tanke om at nordmannen ikke klarer å ta vare på seg selv. Men nordmannen klarer det. Nordmannen er drittlei av å bli passa på hele tiden, av at det strammes inn fra høyre og venstre og at beslutningene som tas ikke er gjennomtenkt. De bærer preg av uvitenhet og hastverk..  
At utelivet i Oslo eller andre byer i Norge kan få holde oppe så lenge de selv vil, ser jeg ikke skje med det første. Men se til Tøyen – et nytt sentrum i en bydel får lov til å holde oppe til sent i helgene. Flere sentra i bydeler bør få lov til dette. Da slipper man at alle samles i sentrum og Oslo vil i større grad bli en ordentlig storby, slik myndighetene så gjerne vil. Oslo blir mer enn en by med ambisjoner, men manglende kunnskap, og dårlige beslutninger står i veien den dag i dag.
FØLG DEBATTEN: @BalladeNO på Twitter og BalladeNO på Facebook

Ikke snakk med to stemmer!
Politiet drives av staten og ikke kommunen, og det er til tider særs mangelfull kommunikasjon mellom kommune og politi. Med Politiet mener jeg uteseksjonen på Sentrum politistasjon og til dels Grønland. Prosjektet Salut virker derimot som et prosjekt hvor en nettopp snakker sammen på tvers.
Jeg vet om flere utesteder som driver profesjonelt, som har trodd på politiet når de sier de vil samarbeide, og hatt lav terskel for å tilkalle dem, men med det har fått krav om tiltak og trusler om stenging når de har gjort jobben sin – tatt en overstadig beruset, eller forhindret bråk. Det virker som politiet tenker at det er utestedet det er noe galt med, ikke gjesten.
Oslo fikk sitt første offer da Fisk&Vilt ble stengt for noen uker siden – de har ingen anmerkninger og har gjort mange tiltak for å avverge situasjoner, men dette ble ikke vurdert i Politiets anbefaling til Næringsetaten om å inndra skjenkebevillingen. Hva gjør en når dialog og samarbeid ikke fungerer med de som vokter byen vår? Om konsekvensen av dette blir at utesteder IKKE tilkaller politiet når de burde, fordi de får arbeidsplassen stengt, er det meget uheldig.

Hip-hop klubber finnes omtrent ikke i Oslo lengre. Politiet har fått det for seg at denne musikken er kjernen til mye ondt.

Hip-hop klubber finnes omtrent ikke i Oslo lengre. Politiet har fått det for seg at denne musikken er kjernen til mye ondt. Det stemmer at hip-hop, eller såkalt urban musikk krever noe mer vakthold, men at en ikke får ha hip-hopklubber i byen er en skam – per i dag er det verdens mest populære musikksjanger(!).
Lippestad og co virker til å lytte og ønsker en åpen og inkluderende by, men det er den ikke – alle klubber og sjangre som folk danser og high-fiver til virker det ikke som, på nåværende tidspunkt, er ønsket i byen min. Det tendenserer til sjangerrasisme, a la rocken på 60- og 70-tallet. Det virker ekskluderende for de som liker å danse eller vugge til hip-hop – de er ofte mer fargerike enn de som går på, la oss si, Mono eller Torggata Botaniske. Hvor skal de gå om Næringsetaten inndrar skjenkebevillinger på grunnlag av Politiets anbefaling og stenger flere av nattklubbene? Nattelivet forsvinner ikke ved stengning- utfordringene flytter seg bare. Nattklubben er løsningen. Ikke problemet.
Utelivet vil ikke ha bråk og overstadig berusede mennesker – de vil at folk skal oppføre seg – det vil politiet også. La oss samarbeide! Utelivet er kultur og næring i praksis. Ikke et nødvendig onde.
La nattelivet få fortsette blomstringen som nå skjer. Oslo blir dørgende kjedelig om vi bare skal ha kafeer som spiller heismusikk og rock.
Det er på høy tid at Oslo ser på seg selv som storbyen den er og at myndighetene snakker seg imellom og med de seriøse aktørene i utelivet. Vi trenger en «mayor of the night» som formår å få de som opererer i mørket til å snakke sammen, så utfordringene løses med dialog og samarbeid som metode for å oppnå gjennomtenkte og langsiktige løsninger som alle parter kommer godt ut av.  
Næringsetaten i Oslo kommune fikk tilbud om å svare på innlegget, men takket nei.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo