Odd B prolog åpning av Norsk Flerkulturelt musikksenter

Korpslederne må på banen!

Dirigent og komponist Rolf Gupta ber i en replikk til John Persen Forsvarets korpsledere om å komme på banen i militærkorpsdebatten. Han lurer også på om Kulturdepartementet har sovnet inn.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

John Persen uttrykker seg så utydelig at jeg føler behov for å hjelpe ham litt. «Kick ass» er hans spesialitet. Noen ganger fungerer det, andre ganger virker det mot sin hensikt. Det er viktig å forstå at hans hilsen til Forsvarsdepartementet er ironisk ment. Han sier så mange fornuftige ting på så tvetydig måte at det viktigste budskapet ikke kommer tydelig frem: Vi som vet at Forsvarets Distrikts Musikkorps er Norges dårligst markedsførte kulturelle ressurs burde forlengst ha gjort et slag for å synliggjøre korpsenes kvalitet og bredde.

Administrative ledere for korpsene: Kom dere på banen! Hent inn støtte fra komponister, dirigenter, festival-arrangører og så videre som kan dokumentere korpsenes verdi overfor Forsvars- og Kulturdepartementet.

Da man innså at den med høyest militær grad ikke lenger var selvskreven som dirigent, blomstret korpsene. Og dirigentene. En idé å tenke på samme måten når det gjelder det administrative?

Kulturdepartementet! Har dere sovnet? Hvilke konsulenter er det dere bruker? Noen med musikkfaglig kompetanse utenfor korpsene selv? Jeg spør fordi jeg ikke vet. Fortell! Informér!

Hvilke lærdommer kan vi trekke av Sveriges «sivilisering» og nedleggelser?

Norges Musikkhøgskole/andre musikkutdanningsinstitusjoner: Dere som produserer 99 prosent av arbeidskraften i korpsene. Har dere ikke ansvar for at uteksaminerte studenter har en reell mulighet til å finne stillinger etter endt utdannelse (blåsere, slagverkere, komponister, dirigenter)?

Dersom korpsene forsvinner, føyer dette seg bare inn i rekken av triste ting som skjer i «kulturlandet» Norge.

Vi har nesten ingenting og snart blir det ingenting, og da er det ikke noe stort poeng å bo her lenger, bortsett fra at det er god plass og fremdeles ganske frisk luft og at vi som arbeider med kultur er vant til å ikke bli tatt på alvor og går i indre eksil eller i frø.

Rolf Gupta, dirigent og komponist

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev