Kolbein Falkeid (Foto: Hans Jørgen Brun)

Kolbein Falkeid (1933-2021) – læremester og venn

Lyrikeren Kolbein Falkeid døde søndag 27. juni, 87 år gammel. Kolbein er en stor del av årsaken til at Vamp finnes, skriver bandet i sine minneord over dikteren de samarbeidet nært med gjennom tiår.

Kalender

Operapub på Røverstaden

27/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi

30/10/2021 Kl. 14.00

Oslo

Lørdagsopera 30. oktober

30/10/2021 Kl. 15:30

Oslo

Vamp har satt musikk til en rekke av Falkeids tekster, og Falkeid skrev flere tekster til visegruppa – blant dem sangen som er blitt en av Vamps mest kjente, «Tir n’a Noir».

Kolbein Falkeid (født 1933 i Haugesund) debuterte som lyriker i 1962 med samlingen Gjennom et glass-skår. Han etterlater seg en stor litterær produksjon, og han står bak flere gjendiktninger av internasjonal poesi. Han mottok mange priser og utmerkelser, som Brages ærespris (2011) og Dobloug-prisen fra Svenska Akademien (1993). I sin nyttårstale i 2015 siterte kong Harald Falkeids dikt «Jeg finner nok fram», noe Kolbein Falkeid i et intervju med Haugesunds Avis selv kalte «en usedvanlig stor ære».

Kolbein Falkeid døde i Haugesund etter en tids sykdom. På nettsidene sine og i sosiale medier skriver Vamp en siste hilsen:

I dag morges, søndag 27 juni, kom den triste beskjeden om at vår kjære Kolbein Falkeid er død. Kolbein som er en stor del av årsaken til at Vamp finnes og at vi har kunnet holde på med konserter og utgivelser i over 30 år.

Han var læremester og venn og vi har også stått sammen på scenen ved flere anledninger. Kolbein var en stor lyriker, lun og tøff kar som som hele veien bar på et lass av humor. Men han kunne også sparke fra seg.

Vi er mange som har fått trøst og et klapp på skulderen, eller en god latter gjennom diktene til Kolbein Falkeid. Han etterlater seg et stort savn.

Det er mange som har kommentert under hilsenen i sosiale medier. En av dem er fotografen Knut Utler, som har skildret og dokumentert folkemusikkmiljøet spesielt i mange år (og som selv er blitt godt kjent etter å ha blitt del av Valkyrien Allstars’ låt «Slutte og byne»).

Utler forteller at han intervjuet Falkeid for Aftenposten i 2004, da Falkeid snakket om styrken i lyrikken i musikken, og musikken for lyrikken:
«Jeg tror at Vamps sanger kan fungere som en brekkstang for diktet blant unge, potensielle lesere. Som ville vært fremmed for diktet, om de ikke først hadde fått det via en sang».

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev