Skjermbilde fra Josefin Winthers video "Uendelig lys. Uendelig mørke" (Foto: Francisco Munoz)

Ballade Video XXVI: Uendelig lys. Uendelig mørke.

Seks nye musikkvideoer, der Bergen fortsetter å levere. Oslo, Haugesund og Halden er også på banen.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Hei, og velkommen til en ny utgave av Ballade Video. Vi har to premierer denne helgen, som begge er fra Bergensområdet. Det dreier seg om en helt ny video med Ephemera, samt en strålende musikkvideo i svart/hvitt av Josefine Winther. Vi viser også en oppsiktsvekkende video med debutanten Askjell, som også er fra Bergen. I tillegg står vokal folkemusikk og hektende rockemusikk på programmet.

 

JOSEFIN WINTHER: Uendelig lys. Uendelig mørke.

Vi starter like godt med en av de sterkeste videoene vi har sett på lenge. Josefin Winther slipper det nye albumet Uendelig lys. Uendelig mørke den 14. oktober. Det har tidligere vært sluppet tre singler fra albumet, som er hennes femte siden 2008. Det er også hennes første album på norsk.

– Musikken utspiller seg innenfor et større rammeverk av indre arbeid, hvor jeg tenker mye på hvordan alt henger sammen med alt. Og at mørke og lyset har like store plasser i verden, og at begge har kvaliteter som kan oppleves som attråverdige eller ikke-ønskelige, men at det egentlig er irrelevant, sier Josefin Winther.

Videoen til tittelkuttet er like stemningsfull som musikken og teksten, som handler om lyset og mørket som de to store størrelsene i eksistensen.
– I begge kan man finne seg selv like mye. Mørket er ikke farlig, og lyset er ikke bra. Begge deler bare er. Jeg har dem begge i meg, og jeg oppdager stadig at dypet i dem vokser. Og slik får jeg lære mer om meg selv, forteller Bergensartisten.

Regissør og fotograf på videoen er Francisco Munoz.

 

EPHEMERA: Hopeful

Denne sommeren gjorde Bergenstrioen Ephemera comeback, og ga ut singelen ”Magic”. Nå er de her igjen, med den helt ferske og fengende ”Hopeful”. Begge låtene er en forsmak på et nytt album, som skal slippes i 2020. Det betyr at musikerne er på full vei tilbake, etter en pause på nærmere 14 år.

Ephemera startet opp i 1994, og drev sitt eget plateselskap fra årtusenskiftet. De ga ut fem album mellom 1996 og 2004, og mottok Spellemannpriser både for Balloons and Champagne (2001) og Air (2003). Deres mest kjente melodi er nok ”Girls Keep Secrets In The Strangest Ways”, som i sin tid fikk Alarmprisen for beste låt.
– Ja, vi liker jo godt å skape ting, da. Musikk, selvsagt, men når sjansen for å lage sin egen musikkvideo ligger der, så hopper vi i det, forteller Ingerlise Størksen.

Som før består Ephemera av Jannicke Larsen, Ingerlise Størksen og Christine Sandtorv. Nå har trioen altså laget sin egen musikkvideo, kun med I-phone som kamera. Resultatet er blitt riktig så fint – og et eksempel til etterfølgelse!

 

ASKJELL feat. Aurora: To be Loved

Askjell har vært produsent for bl.a. Sigrid, Hilde Skaar Aurora. Nå gir 25-åringen ut sin første EP, To Be Loved, som inneholder fem låter. Aurora medvirker på tittelkuttet, som også har fått en virkelig bra video.

Askjell Solstrand er 25 år, og er vokst opp i Bergen. Han skriver låter og produserer for andre artister, men er også i ferd med å etablere seg som soloartist. Han vokste opp med en svært musikkinteressert far, som hadde alt fra ragga, dancehall, dubstep og UK Garage i platesamlingen.

Askjell var innom et metal-band i ungdommen, og lærte seg å spille bass og keyboards. Han har ganske nylig kommet hjem fra Spania og Frankrike, der han har jobbet videre med egen musikk.
– Som soloartist lager jeg filmatisk, elektronisk musikk, og noen ting som er mer nedstrippet med kun piano. Mange har sagt at musikken min høres ut som filmmusikk, uttalte han nylig til Bergens Tidende.

 

PUST: Gammel reinlender fra Sønndala

Pust er en vokalgruppe med base i Oslo. Her gjør de en gammel norsk folketone i en litt oppjazzet utgave. Det er Håvard Gravdal som star bak arrangementet, som er basert på en versjon av Danish String Quartet.

Pust ga ut sitt første album i 2007, og har hele veien vært inspirert av jazz, etnisk musikk, viser og folkemusikk. Gruppen har turnert mye, både her hjemme og i utlandet, og består i dag av Camilla Susann Haug, Anne Hilde Grøv, Elisabeth Anvik, Jostein Hasselgård, Håvard Gravdal og Mads Iversen.

”Gammel reinlender fra Sønndala” er også åpningssporet på deres femte album, Huggu Over Vatn, som kom ut på Grappa i 2017. Den ferske videoen er filmet og produsert av Cobro i Trondheim, med Sindre N. Aalberg som utøvende produsent. I desember legger Pust for tiende gang ut på en juleturné, med 15 konserter på 18 dager. I forkant av dette opptrer de også i Frankrike og Østerrike.

 

MANDALAI LAMAS: I Wanna Be Your Man

Selvgjort kan som kjent være velgjort. Det gjelder også for Mandalai Lamas, som selv har lagd denne videoen sammen med noen av vennene sine. Den fengende ”I Wanna Be Your Man” ble sluppet for et par måneder siden, og er en forsmak på deres kommende debutalbum, som utgis 1. november.

Mandalai Lamas startet opp i 2018, og er fra Halden – en by med gode rocketradisjoner. Bandet består av Håvard Dahle, Levi Sandberg, David Smith, Karoline Henriksen, Dag Erik Johansen og Jørgen Nilsen, med Theodor Skovrand og Markus Berntzen som ekstrahjelp innimellom. De spiller en hektende form for psykedelisk garasjerock, med en dose punk-attityde på toppen.

De har ellers sluppet enda en video, som kom ut tidligere i dag. Det er til låten “I Don’t Know What To Do With My Life”, som også blir å finne på Here Comes The Mandalai Lamas. Utgiver er Big Day Records.

 

ACTION & TENSION & SPACE: The Peruvian Dream

Action & Tension & Space, eller ATS, står for den siste videoen denne uken. Den er en bevissthetsutvidende reise på nærmere 15 minutter, hentet fra albumet Explosive Meditations. Det er gitt ut på det tyske plateselskapet Kapitän Platte, som beskriver det norske bandet som ”jazzy psychedelic post-rock”.

ATS består av gitaristene Per Steinar Lie og Øystein Braut, samt bassist Julius Lind og trommeslager Ørjan Haaland. Medlemmene har fartstid fra The Low Frequency in Stereo, men også band som Electric Eye, Soft Ride, Ape Club og Lumen Drones. Explosive Meditations er deres tredje album, og kom ut 5. oktober. Det består av tre lange spor, med til sammen 40 minutters spilletid.

Action & Tension & Space har base i Haugesund, og er nok oppkalt etter en nokså obskur space age-plate fra Vest-Tyskland i 1976. Det låter veldig fint, uansett.

 

Om du ellers kjenner til norske musikkvideoer vi bør vise, kan du merke en e-post med ”Ballade Video” og sende til guro@ballade.no.

Vi ønsker som alltid våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil se enda flere norske videoer, finner du dem her på Ballade Videos samleside.

Les mer om Ballades video-spalte her.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev