Wolfgang Plagge

Wolfgang Plagge til USA

Wolfgang Plagge skal i begynnelsen av november til USA, der han skal holde åtte konserter og fire foredrag. Senere vil den norske komponisten også ta turen til Thailand og Japan.

Kalender

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Wolfgang Plagge ble født i 1960, og vakte i svært tidlig alder oppmerksomhet for sine evner som pianist. Bare elleve år gammel vant han Ungdommens Pianomesterskap, og året etter fant hans klaverdebut sted – med Kong Olav V tilstede blant tilhørerne. I senere tid har han bl.a. studert komposisjon med komposisjon med Øistein Sommerfeldt og Johan Kvandal i Norge – og med György Ligeti ved musikkhøyskolen i Hamburg. Hans verkliste spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker, men kammermusikk og klaververker utgjør en hoveddel.

På turné langs østkysten
På initiativ av den amerikanske hornisten Carl Kramer skal Plagges samlede hornsonater nå fremføres i USA. Det blir en turné langs den amerikanske østkysten, der den komplette reiseruten ser slik ut:

· Konsert i Athens, Georgia, 6. og 7. november.
· Konsert i Tuscaloosa, Alabama, 8.november.
· Konsert og foredrag ved Hatteisburg School of Music, Massachusetts, 9.november.
· Konsert og foredrag i New York, 10.november
· Konsert, foredrag og masterclass i Atlanta, Georgia, 12.november,
· Konserter og masterclass/foredrag i Tampa og Tallahassee, Florida, 13. og 14. november.

Repertoaret vil bestå av Plagges tre hornsonater, samt et nyskrevet verk for to horn og klaver.

Viktigheten av dialog
Wolfgang Plagge forteller til Ballade.no at han gleder seg til turen, og ser frem til den direkte kontakten med utenlandske musikere.

— For meg er kommunikasjon veldig vestentlig. Jeg er autodidakt som foredragsholder, men har etter hvert undervist mye for musikkstudenter. Jeg synes slike møter er med på å åpne opp perspektivene på det man holder på med, ikke minst som komponist.

Plagge sier ellers følgende om komponeringen sin:

— Jeg prøver å søke både fremover og bakover, og vil gjerne kommunisere med tilhørerne. Det betyr ikke at musikken på død og liv må være bundet opp av tonalitet og rytme, men den kan godt være det. Generelt sett kan man vel si at jeg jobber med emosjoner. Dialog er viktig for meg.

Asia står for tur
Plagge forteller avslutningsvis at han ikke lenger gir så mye konserter, men at det er likevel er viktig for ham å pleie den direkte kontakten med publikum.

— Jeg spiller færre konserter enn før – det blir ikke mer enn tredve-førti i året. Jeg trenger tid til å tenke og konsentrere meg om min egen musikk, og blir frustrert om jeg må legge fra meg fascinerende materiale for å spille. Men de opptredenene jeg gjør, vil jeg gjerne gjøre skikkelig.

Plagges fremtidsplaner ellers inkluderer en snarlig musikalsk reise til Thailand og Japan.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.