De nominerte til Equinors millionstipend: Johan Dalene, August Schieldrop og Sandra Lied Haga (Foto: Nikolaj Lund / Beathe Schieldrop / Milad Gholami - Norges Musikkhøgskole 2019)

Tre unge talenter nominert til Equinors musikkstipend

Millionstipend i klassisk musikk deles ut i november.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

En cellist, en tubaist og en fiolinist kjemper om millionstipendet, som er et av Norges største stipend innen klassisk musikk. Den verdenskjente pianisten Leif Ove Andsnes anser de nominerte som Norges mest lovende talenter.
– Årets finalister til Equinors talentstipend har vist oss i juryen hva kvalitet innebærer i den klassiske musikksjangeren. Dedikasjon, presisjon og et personlig uttrykk er tre viktige komponenter innen klassisk musikk. Dette er kvaliteter som de nominerte i høyeste grad har vist at de har, og jeg gleder meg veldig til å følge disse unge og lovende talenter fremover, sier Leif Ove Andsnes, juryleder og ambassadør for Equinor Morgendagens Helter.

Talentstipendet på én million kroner har som mål å løfte frem unge norske musikktalenter og hjelpe dem på veien videre mot en internasjonal karriere. 26. november blir det avgjort hvem av de tre finalistene som mottar musikkstipendet.

Kan sette Norge på det internasjonale musikkartet
Sponsorsjef for Equinor Morgendagens Helter, Cathrine Instebø, er imponert over årets finalister. Slike stortalenter vil kunne løfte Norge på den internasjonale musikkarenaen, mener Instebø.
– Årets nominerte har vist fremragende prestasjoner i lang tid, og i dag er de blant Norges mest fremadstormende talenter innen klassisk musikk. Dette ligger det utallige timer med øving bak, og hvis finalistene opprettholder pågangsmotet kan de virkelig være med å sette Norge på det internasjonale musikkartet i fremtiden, sier Instebø.

Årets finalister er:
Sandra Lied Haga, cello (25 år, fra Nordstrand i Oslo)
Sandra var kun tre år da hun begynte å spille cello. Siden den gang har hun hatt mange musikalske høydepunkter, blant annet å spille inn CD med Dvorak cellokonsert og Tchaikovsky Rococo Variasjonene i Konservatoriets Store Sal i Moskva.

August Schieldrop, tuba (20 år, fra Oslo)
Augusts første møte med klassisk musikk og tuba var under en konsert hos Oslo-Filharmonien. Hans største opplevelser som tubaist er hans solistopptreden i Operahuset i Oslo og konsert i Grieghallen med Bergen Filharmoniske orkester.

Johan Dalene, fiolin (19 år, fra Sverige)
Johan begynte å spille fiolin da han var fire år gammel. I år fikk han førsteprisen i Carl Nielsen International Competition. Johan øver opptil seks timer hver dag, og hans største drøm er å kunne leve av klassisk musikk og fiolinspilling.

Juryleder i verdensklasse
Juryleder Leif Ove Andsnes er en av Norges mestvinnende artister uavhengig av sjanger, med elleve Spellemannpriser og et knippe av internasjonale utmerkelser. Andsnes var en av de første musikerne som fikk tildelt talentstipendet av Equinor, tilbake i 1990.

Fjorårets vinner var sopranen Caroline Wettergreen, 32 år fra Fana i Bergen.

Fakta om Equinors talentstipend i klassisk musikk 

• Talentstipendet deles ut årlig, og har en verdi på én million kroner.
• Stipendet er et av Norges største innen klassisk musikk, og en del av Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens Helter for unge talenter innen idrett, kultur og utdanning.
• Årets nominerte er Sandra Lied Haga, August Schieldrop og Johan Dalene.
• Årets jury består av Leif Ove Andsnes, Peter Szilway, Mari Eriksmoen, Christian Ihle Hadland og Lars Anders Tomter.
• 26. november blir det avgjort hvem av de tre finalistene som mottar musikkstipendet.
• Utbetalingen skjer over fire år, og formålet er å bidra til å fremme og stimulere vinnerens karriere og utviklingsmuligheter internasjonalt.
• Individuelle utøvere mellom 18 og 28 år kan motta stipendet. Aldersgrensen for sangere er opp til 32 år. 

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev