Jukka-Pekka Saraste 2 2005 (Foto: Scanpix)

Saraste til Musikkhøgskolen

For første gang kommer Oslo-Filharmoniens sjefdirigent Jukka-Pekka Saraste til Norges musikkhøgskole for å instruere dirigentstudenter fra Norden sammen med skolens egen dirigentprofessor Ole Kristian Ruud.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Mandag til onsdag skal studentene dirigere Musikkhøgskolens symfoniorkester under veiledning av de to internasjonalt kjente dirigentene. Instruksjonstimene er åpne for tilhørere.

Fredag står studentene så foran Oslo-Filharmonen som dirigenter. Samarbeidet mellom Musikkhøgskolen og Oslo-Filharmonien er et ledd i satsingen på å videreutvikle dirigentutdanningen i Norge.

Oslo-Filharmonien som øvingsorkester

— For dirigentutdanningen betyr det enormt mye at studentene får prøve seg på et profesjonelt orkester mens de studerer. Det er utviklende å jobbe med profesjonelle musikere og få kjennskap til kulturen og deres arbeidsform tidlig, uttaler professor i orkesterdireksjon Ole Kristian Ruud i en pressemelding.

Studentene på master i direksjon på Musikkhøgskolen skal som en del av eksamen dirigere et profesjonelt orkester, men Ruud mener det er avgjørende at studentene møter utfordringene det er å instruere og dirigere de proffe musikerne før de møter dem rett før eksamen.

Seksjonsleder på Musikkhøgskolen og oboist i Oslo-filharmonien Matz Pettersen er enig.

— For oss i orkesteret er det en fordel at vi utdanner gode norske dirigenter, og at de får denne praktiske erfaringen med store orkestre, sier han.

— Det er fint at Oslo-Filharmonien på denne måten er med på å ta ansvar for dirigentutdanningen i Norge. Samarbeidet vil gjøre dem mer interessert i våre studenter, og kanskje følge dem tettere etter at de er ferdig utdannet, fortsetter Ruud, som selv er utdannet både på Norges musikkhøgskole og ved Sibelius-akademiet i Finland.

Han underviser etter den finske modellen, men det er en stor forskjell på den finske utdanningen og den norske:

— I Finland, og i de andre Nordiske landene, kan studentene også ta bachelor i dirigering. Vi har bare master. Derfor er det ekstra viktig for studentene i den toårige masterutdanningen å få praktisk erfaring med det profesjonelle musikklivet, presiserer Ole Kristian Ruud.

Gruppeledere fra OFO

Seminaret med Jukka-Pekka Saraste og Ole Kristian Ruud varer hele uka. Deltakere er dirigentstudenter fra Musikkhøgskolen, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og Sibeliusakademiet i Helsinki.

Som en del av samarbeidet med Oslo-Filharmonien skal gruppeledere i OFO lede tilsvarende grupper under prøvene med Musikkhøgskolens symfoniorkester. Det er de erfarne musikerne Andre Orvik (fiolin), Arne Jørgen Øian (fiolin), Bjørn Solum (cello), Cathrine Bullock (bratsj) og Svein Haugen (kontrabass) som skal stå for dette.

Repertoaret er 3. sats av Symfoni i C av Stravinskij, Symfoni nr 103 av Haydn og 1 og 3. sats av Symfoni nr 7 av Dvořák.

Instruksjonstimene finner sted mellom 15 og 19.00 i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole. Dette i følge en pressemelding.

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev