Arne Nordheim

Ny Nordheim-bok på bursdagen

Onsdag 20. juni fyller Arne Nordheim 70 år, og anledningen feires med konsert og israeleren Yisrael Daliots ferske bok «Klingende ord». – Daliot vet alt om meg. Jeg er nødt til å gå med en israeler under armen for å kunne huske årstallene i mitt eget liv, sier Nordheim selv.

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

«Klingende ord. Samtaler med Arne Nordheim» presenteres på komponistens fødselsdag 20. juni. Forfatteren kom til Norge for mange år siden på musikkoppdrag for UNESCO, ble norsk statsstipendiat, og fortsatte å bo her i flere år. Nordheim traff han første gang i 1989.

– Spesielt for Nordheim er hans sterke forhold til tekster. Derfor har jeg brukt mye av boka til å gjengi dikt og klassiske tekster som direkte har påvirket Arne Nordheims komposisjoner, forklarer Daliot overfor Dagsavisen.

Italienske Salvatore Quasimodo, svenske Pär Lagerkvist, bibelske tekster, Dante og Catullus er noe Nordheim stadig vender tilbake til. Av nordmenn nevner Nordheim Stein Mehren, Pål Helge Haugen og Tarjei Vesaas.

– Jeg kjente Vesaas personlig, og satte stor pris på ham. Husker jeg traff ham en gang i en postkø for mange år siden. Han prikket meg forsiktig på skulderen og sa: Ser du stadig oftere nevnes i festtaler. Nå må du passe deg!, mimrer Nordheim.

Komponisten forteller videre at han prøver å appellere til det dypeste i oss gjennom sine musikkideer.

– Dypt der nede har vi alle en felles ensomhet som kan gjenkjennes. Jeg prøver å sette klanger til ord og opplevelser som vi alle kan kjenne oss igjen i. Jeg tror ikke jeg kan klare å si det enklere.

Arne Nordheims 70-års jubileum markeres med konsert med Oslo Filharmoniske Orkester onsdag 20. juni. Christian Eggen er dirigent, mens Arve Tellefsen er solist.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.