gif global nights 2024

NRK-kutt berører komponistene drastisk

NRKs nye nettportal for musikk melder at Komponistforeningens formann, Glenn Erik Haugland, gikk ut mot NRKs satsing på kunstmusikk i gårsdagens utgave av Midt I Musikken. Han slår til lyd for øremerkede midler til NRK, som bør gå til økte sendeflater med norsk samtidsmusikk og økt egenproduksjon av konserter med ny, norsk musikk.

Kalender

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

Roger Arve Vigulf og strykere

26/05/2024 Kl. 19

Vestfold og Telemark

Ensemble Ernst på Ridehuset

26/05/2024 Kl. 18.00

Oslo

Glenn Erik Haugland har sendt ut en pressemelding, der han slår fast at nedskjæringene i NRK har rammet komponistene og gir dramatisk inntektstap. I pressemeldingen hevdes det at inntektsoversikten fra TONO viser at norske samtidskomponister i år 2000 fikk redusert sine inntekter med over 25%,fra kr. 7,3 millioner i 1999 til kr. 5,5 millioner i 2000.

— Grunnene til inntektstapet i TONO er flere, men først og fremst er det nedskjæringene i NRK som er hovedårsaken til nedgangen, hevder Haugland overfor nrk. no/musikk. Haugland hevder videre at de smale uttrykkene presses ut til fordel for lettere tilgjengelig innhold, og at det dramatiske inntektstapet for kunstmusikk-komponistene viser hvilke fatale konsekvenser det får for norsk kulturliv når NRK må redusere sitt aktivitetsnivå.

Pressemeldingen fra Norsk Komponistforening viser ellers til en udersøkelse fra Unesco, som viser bare 6,2 prosent av alle radioprogrammer i Norge er viet kultur. Tilsvarende prosentsats i Danmark er 16,6, i Italia 34,9, mens gjennomsnittet i Europa er på rundt 13 prosent.

Hele pressemeldingen fra Norsk komponistforening kan du lese her. Sidene til NRKs nye musikkportal koimmer du til ved å klikke her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.