Nils Henrik Asheim Foto: Emile Ashley

Nordisk råds musikkpris til Nils Henrik Asheim

Den norske komponisten fikk prisen for verket «Muohta».

Kalender

Glogerfestspillene: Klassisk fra dA til nÅ

28/01/2022 Kl. 18:00

Viken

Glogerfestspillene: Festkonsert

28/01/2022 Kl. 20:00

Viken

Glogerfestspillene: Med egne ord

28/01/2022 Kl. 09:30

Viken

Glogerfestspillene: Vox Humana

29/01/2022 Kl. 17:00

Viken

Nordisk råds musikkpris skal gi oppmerksomhet til skapende og utøvende musikalsk virksomhet på høyt kunstnerisk nivå. Annethvert år gis prisen til et verk av en nålevende komponist og annethvert år går prisen til et større eller mindre ensemble. Prisen ble delt ut tirsdag kveld i Operaen i Oslo.

Nordisk råds musikkpris gikk til Nils Henrik Asheim for stykket “Muohta”. Prisvinneren får 350.000 danske kroner, som tilsvarer om lag 450.000 norske kroner.

«Muohta» for kor og strykeorkester er komponert som et tilsvar til Joseph Haydns Årstidene fra 1801, og ble urfremført i flukt med satsen Sommeren fra det klassiske verket høsten 2017.


I Muohta gis også en urbefolkning stemme: verket har navn etter et samisk ord for snø, og tekstgrunnlaget består av ytterligere 18 samiske ord som har med snø å gjøre. Store deler av stykket er stillferdig, som om det skildrer et frossent landskap. Men landskapet lever under overflaten, gjennom langsomme, nesten umerkelige endringer og tidvis uforutsigbare vendinger og kontraster – som når koret mot slutten synger med full varme. Det viser komponistens sans for lyttende dialog og originale koblinger mellom instrumentale og vokale elementer, lyder, ord og klangeffekter.

Asheim (f. 1960) har i det meste av sin karriere vekslet mellom å arbeide som komponist, organist, organisator og kurator med en egen evne til å åpne kunstmusikk mot andre sjangre og nye lyttere. Både som komponist og utøver arbeider han i et stort spenn fra partiturmusikk til folkemusikk og fri improvisasjon og i samarbeid med utøvere innen klassisk, pop/jazz og elektronika.

Juryen trakk også særlig frem hvordan han gjennom sin karriere har åpnet opp kunstmusikken både mot nye sjangre, og nytt publikum.

Stillinger

Produsent

Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada

Produsent / Arrangementssjef

Grieg in Bergen Int Festival

Musikkfaglig medarbeider

Musikk I Skolen

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this