Nils Henrik Asheim Foto: Emile Ashley

Nils Henrik Asheim og Synne Skouen nominert til Nordisk råds musikkpris

13 verk er nominert til prisen i 2018.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Nordisk råds musikkpris skal gi oppmerksomhet til skapende og utøvende musikalsk virksomhet på høyt kunstnerisk nivå. Annethvert år gis prisen til et verk av en nålevende komponist og annethvert år går prisen til et større eller mindre ensemble. I år er det komponister som prises.

Bedømmingskomiteen har nominert 13 verk til Nordisk råds musikkpris 2018. De nominerte verkene ble offentliggjort under Festspillene i Bergen 31. mai.

Fra Norge er Nils Henrik Asheim nominert for verket “Muohta” og Synne Skouen er nominert for verket “Ballerina”.

Juryens begrunnelser:
Nils Henrik Asheim – “Muohta”:
«Muohta for kor og strykeorkester er komponert som et tilsvar til Joseph Haydns Årstidene fra 1801, og ble urfremført i flukt med satsen Sommeren fra det klassiske verket høsten 2017. Verket bærer i seg ubehagelig tvetydige undertoner: mens dagens årstider er i langsom endring på måter som gir uro blant forskere, var vitenskapsoptimismen på høyden i Haydns tid. Nils Henrik Asheims musikk reflekterer ofte en slik bevissthet om hvordan den står i en historisk tradisjon og sammenheng, samtidig som fortiden sanses gjennom nåtidige lydverdener.

I Muohta gis også en urbefolkning stemme: verket har navn etter et samisk ord for snø, og tekstgrunnlaget består av ytterligere 18 samiske ord som har med snø å gjøre. Store deler av stykket er stillferdig, som om det skildrer et frossent landskap. Men landskapet lever under overflaten, gjennom langsomme, nesten umerkelige endringer og tidvis uforutsigbare vendinger og kontraster – som når koret mot slutten synger med full varme. Det viser komponistens sans for lyttende dialog og originale koblinger mellom instrumentale og vokale elementer, lyder, ord og klangeffekter.

Asheim (f. 1960) har i det meste av sin karriere vekslet mellom å arbeide som komponist, organist, organisator og kurator med en egen evne til å åpne kunstmusikk mot andre sjangre og nye lyttere. Både som komponist og utøver arbeider han i et stort spenn fra partiturmusikk til folkemusikk og fri improvisasjon og i samarbeid med utøvere innen klassisk, pop/jazz og elektronika.

Urframført av Det Norske Solistkor og Ensemble Allegria med dirigent Grete Pedersen i Universitetets aula, Oslo, 28. oktober 2017.»

Synne Skouen – “Ballerina”:
«Den nyskrevne operaen Ballerina fikk uvanlig stor oppmerksomhet etter premieren på Den Norske Opera og Ballett høsten 2017. Den spilte for utsolgte hus, utdrag ble vist på norske nyheter, og verket ble kommentert langt utenfor den offentligheten som normalt forholder seg til opera og til ny kunstmusikk. Ballerina traff et balansepunkt. Den berørte og kommuniserte både som ny musikk og som aktuelt teater og åpnet operaformen for et nytt publikum. Librettoen bygger på et skuespill skrevet i 1976 av komponist Synne Skouens far, filmskaperen Arne Skouen, om en autistisk jente og hennes mor. Synne Skouen har komponert et nedstrippet musikalsk univers, sårbart som hovedpersonen Malin og med nennsom bruk av klassisk skolerte stemmer. Samtidig er det varmt instrumentert i treblåsere og mørke strykere, med et kresent utvalg av den nye musikkens lydeffekter for kammerensemblet på scenen. I korte glimt titter en annen verden inn i form av musikalske sitater – de kan tenkes som refleksjoner av hvordan dramaet antyder kortvarige vinduer av sammenheng i Malins bevissthet. Ballerina er et slående eksempel på hvor viktig det er å gi rom for den kollektive prosessen som utvikler hvordan musikk, utøvelse, tekst, drama, scenografi og regi virker sammen i ny opera. Her har prosjektet også potensial for å påvirke hvordan institusjonene legger til rette for utvikling av nytt innhold.»

Vinneren av Nordisk råds musikkpris offentliggjøres og mottar prisen på 350 000 danske kroner 30. oktober i Den Norske Opera & Ballett i Oslo i forbindelse med Nordisk råds sesjon.

Listen over alle nominerte kan du lese her.

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no. Pr i dag er NOPA, NKF, MFO og NMFF medlemmer i Foreningen Ballade.
Synne Scouen er styreleder i Foreningen Ballade.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev