Supersilent og Lise Davidsen er nominert til Nordisk råds musikkpris 2017

Prisen deles ut 1. november.

Kalender

Rockeklubben i Porsgrunn 30+2 år 20. august!

20/08/2022 Kl. 17:00

Vestfold og Telemark

VårFEST 2022 – «Nye konstellasjoner»

23/08/2022 Kl. 18:45-21:00

Oslo

VårFEST 2022 – «Nye konstellasjoner»

24/08/2022 Kl. 19:30-21:00

Oslo

Supersilent og Lise Davidsen er nominert til Nordisk råds musikkpris 2017.

Det er de nasjonale medlemmene av Bedømmingskomiteen i rådet som har nominert kunstnerne.

Om Lise Davidsen skriver komiteen:
Lise Davidsen har tidlig vist en sjeldent sterk kombinasjon av musikalitet, integritet og ydmykhet som utøver. Hennes lyrisk-dramatiske sopran har en spennvidde i omfang og uttrykk som berører publikum på tvers av musikalske tradisjoner.

I 2015 vant hun Birgit Nilsson-prisen og publikumsprisen ved Operalia-konkurransen i London og førstepriser i Belvedere-konkurransen og i Dronning Sonjas musikkonkurranse. Ved siden av å debutere ved operahusene i blant annet Frankfurt, Oslo og Zürich og ved Glyndebourne Festival og å synge recitals i Royal Festival Hall, Concertgebouw og Wigmore Hall, har Davidsen også innspilt ny nordisk musikk av komponistene John Frandsen og Per Nørgård – det siste som solist med Det Norske Solistkor. Et bedre eksempel på hva det innebærer å være utøver av høyeste klasse, er vanskelig å tenke seg. Nordisk råds musikkpris bør kunne peke inn i fremtiden og løfte en særegen kunstner i begynnelsen av sin karriere som av flere er utpekt som arvtaker etter store nordiske stemmer som Birgit Nilsson og Kirsten Flagstad.

Dette skriver komitén om Supersilent:
Supersilent (Arve Henriksen, Ståle Storløkken og Helge Sten) lager improvisert musikk der elektroniske og akustiske uttrykk møtes i en stor åpenhet og kunstnerisk nysgjerrighet. I 2017 har gruppen eksistert i 20 år og står bak 13 album, de åtte første som kvartett med trommeslager Jarle Vespestad.

Det fritt improviserte og fokus på lyd heller enn lydkilde er grunnsetninger i Supersilents arbeid. Helge Sten er blant de første i Norge som har gjort det han selv omtaler som ”audiovirus” – støy og elektroniske effekter – til sin primære uttrykksform. Henriksen (trompet, vokal og slagverk) og Storløkken (tangenter) forlater også gjerne sine hovedinstrumenter til fordel for andre lydkilder.

I arbeidet med albumet ”9” utforsket alle tre utøvere hammondorgel med effektbokser. Med kun tall som titler åpnes musikken for lytterens assosiasjoner. Musikken fremstår på en gang gjennomarbeidet og åpen og gir et unikt innblikk i laboratoriet til disse tre lydkunstnerne som også har hatt stor innflytelse på et helt miljø av utøvere som kunstneriske produsenter og sparringpartnere.

De øvrige nominerte er:

Danmark:
FIGURA Ensemble
The Danish String Quartet

Finland:

Susanna Mälkki
Iiro Rantala

Færøyene:
Yggdrasil

Grønland:
Nanook

Island:
Víkingur Heiðar Ólafsson
Emilíana Torrini

Sverige:
Martin Fröst
Seinabo Sey

Åland:
Jenny Carlstedt

Vinneren av Nordisk råds musikkpris avsløres og prisen utdeles 1. november i Finlandiahuset i Helsingfors.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Produksjonsteknisk leder

Norges musikkhøgskole (NMH)

Produksjon og plansjef

Carte Blanche

Kulturskolelærer, fiolin

Drammen kulturskole

Kulturskolelærer, klarinett

Drammen kulturskole

Organist

Kvinesdal kirkelige fellesråd

Akkompagnatør ved Unge Talenter

Barratt Due musikkinstitutt

Direktør

Teater Ibsen

Markeds- og kommunikasjonsansvarlig

Stiftelsen Oslo Jazzfestival

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev