gif global nights 2024

Mahler på Musikkteatret

Ensemble Ernst holder konsert fredag 23. februar kl. 1930 på Musikkteatret på Vestbanen. Dirigent er Peter Szilvay, mens Svein Erik Sagbråten og Marianne Beate Kielland er solister. På programmet står Gustav Mahlers «Das Lied vond der Erde».

Kalender

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

Roger Arve Vigulf og strykere

26/05/2024 Kl. 19

Vestfold og Telemark

Ensemble Ernst på Ridehuset

26/05/2024 Kl. 18.00

Oslo

«Das Lied von der Erde» er et av senromantikkens mest egenartede verker, og kanskje den mest ambisiøse sangsyklus som noen gang er skrevet. Verket omtales ofte som en symfoni i forkledning, da dets format så til de grader sprenger sangsyklusens form. Mahler tenkte nok selv på verket som en symfoni, men da han var meget overtroisk, trodde han at han ville dø etter å ha skrevet sin niende, slik som Beethoven, Schubert og Bruckner tidligere hadde gjort.

Ved å kalle denne symfonien en sangsyklus, trodde han at han hadde lurt døden, og skrev deretter sin niende. Han døde som kjent før han fikk fullført den tiende.

Mahlers berømte uttalelse om at hans symfonier skulle romme hele verden, kan spores også i Das Lied von der Erde. Som de fleste av Mahlers større verker avspeiler også Das Lied den sublime glede, opphøyd enhet med naturen osv., men spenner ellers fra den ytterste desperasjon til den laveste plumphet.

Verket baserer seg på en tysk oversettelse av kinesiske diktere, som vel tar for seg eksistensens skjønnhet, men i overveiende grad angsten og lidelsen. «Mørkt er livet, mørk er døden», heter det i «Trinklied der Jammer des Erde», og tekstforfatteren mener den eneste måten å holde ut på, er å drikke seg full.

Ensemble Ernst er i ferd med å markere seg som et ungt ensemble med utgangspunkt i samtidsmusikk generelt og norsk samtidsmusikk spesielt. Ensemblet holder 4-6 konserter hvert år på forskjellige scener, og mellom 10 og 20 musikere er engasjert i ensemblet.

Svein Erik Sagbråten, tenor, er ansatt som solist ved Den Norske Opera, og har hatt en rekke roller der de siste årene. Marianne Beate Kielland, alt, har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, og har fra neste år et engasjement ved operaen i Hanover.

Peter Szilvay er en av våre mest lovende unge dirigenter. Han har dirigert alle de store orkestrene i Norge, og vant i fjor den store norske dirigentkonkurransen med Kringkastingsorkesteret. Det er første gang han dirigerer Ensemble Ernst.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.