Jorden rundt på 80 dager (Foto: Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett 2010)

– Må finne balanse

Valget av Per Boye Hansen vil gi operaen en tydelig profil, mener Per Erik Kise Larsen, direktør i Det Norske Kammerorkester.

Kalender

Mandag ble det kjent at [link id=67122 title=»Per Boye Hansen blir ny operasjef»].

Per Erik Kise Larsen, direktør i Det Norske Kammerorkester, mener Per Boye Hansen er et godt valg.

— Jeg tror det bra at Operaen nå får en norsk leder som greier å kombinere operaens ståsted i Norge, som tross alt er ganske ung, med det internasjonale. Per Boye Hansen har den brede erfaringen både nasjonalt og internasjonalt som denne jobben krever.

Finne balansen
Kise Larsen tror også Operaen med dette valget for første gang vil få en tydelig profil på hva man vil med operakunsten.

— Rollen er utfordrende i å skulle programsette i balansen mellom nytt og gammelt, bredt og smalt. Operaen sliter jo med å være et repertoarteater i den forstand at man ikke kan spille de store og populære forestillingene så lenge som publikum ønsker, samtidig som det smalere repertoaret ikke har et publikum stort nok for hovedscenen.

— Tror du på mer norsk opera?

— Det har jeg ingen formening om. Repertoaret er jo ikke stort, men jeg antar at det vil komme en ny profil der Boye Hansen vil ønske å bestille nye musikkdramatiske verk. Jeg håper og tror han vil gjøre dette på en måte som er framoverskuende. Det er en av de store utfordringene, å klare å balansere det publikum til syvende og sist har lyst til å se i forsvarlige mengder, og samtidig lage en samtidsprofil som både har en publikumsappell og er kunstnerisk spennende og utfordrende, sier Kise Larsen.

Håp om ro
— Jeg må bare gratulere, og ønsker Boye Hansen lykke til i den vanskelige jobben, sier Asbjørn Schaatun, leder i komponistforeningen.

— Boye Hansen er en kandidat som jeg tror store deler av miljøet kan stå bak. Vi har et lønnlig håp om at det nå blir ro rundt nasjonaloperaen og at dette skal føre til en fin produksjonsøkning av nye norske verker.

Viktig å være nasjonal
Schaatun mener også det er bra at det nå er ansatt en norsk operasjef.

— Vi kan ikke unngå å ta med å si at dette er en norsk kandidat, og det er viktig å være nasjonal selv om operakunsten mer enn noe annet en internasjonal affære. Det har Boye Hansen vist at han er i Bergen og Berlin, og han virker også som en person som kan ta tak i det kulturelle utgangspunktet. Da mener jeg ikke bare musikkulturen, men også arbeidslivet i dette landet. Det er viktig å forstå den biten også.

— Hva tror du ansettelsen vil få å si for repertoaret?

— Det er vanskelig å si, men at vi ønsker mer norsk på repertoaret ligger i kortene fra vår side. Opera er en langsom kunstform og det tar tid før resultater synes. Men jeg tror og håper på en styrking av fokus også på det norske repertoaret. Han har vist at han har en bred kjennskap både til det nasjonale- og internasjonale repertoaret.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev