Fugl i sort/hvitt

Kvartett til tidenes ende

Lørdag 29. januar spiller Ensemble Ernst i Kulturkirken Jakob. Programmet er bygget rundt Olivier Messiaens verk «Quatour pour la fin du temps» – et verk skrev han i tysk fangenskap under andre verdenskrig. På programmet står også Salvatore Sciarrino og Gérard Pesson, mens sopran Ellen Aagård tar hånd om det sanglige.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Tekst: Jon Øivind Ness, Henrik Helstenius

Programmet til Ensemble Ernst denne kvelden er bygget rundt Olivier Messiaen sitt verk «Quatour pour la fin du temps» («Kvartett til tidenes ende»). Dette verket skrev Messiaen i tysk fangenskap under andre verdenskrig, og det er kanskje et av hans mest kjente og spilte verk. Den spesielle kombinasjonen av instrumenter, fiolin, klarinettt, cello og piano, var et resultat av at han skrev det til medfanger i fangeleiren. Verket har også sin temakrets om tidens ende som kan knyttes til apokalyptiske opplevelse av krigen og fangeoppholdet.

Salvatore Sciarrinos musikk dreier seg ofte om musikalske fortolkninger av fysiologiske fenomener; hjerteslag, pust, naturlyder m.m. Hans andre og svært originale klavertrio skiller seg i så måte litt ut. Komponistens lydbilde klinger forsåvidt kjent, der det stort sett utfolder seg så vidt over hørbarhetens grense. Men der strykernes høye flagolettoner hos Sciarrino vanligvis gir assosiasjoner til f.eks. fugler eller insekter, samles de i dette stykket etterhvert om å spille en naiv melodi, som med ujevne mellomrom blir forstyrret av bisarre utbrudd i klaveret.

Gérard Pesson er en av de viktige nye franske komponistene som er i ferd med å definere en ny retning i fransk samtidig musikk. Hans musikk klinger umiskjennlig fransk, og særlig disse fem sangene som Ernst og Ellen Aagaard skal fremføre, men han er samtidig mer ironisk og flørtende med tradisjon enn vi kjenner fra franske komponister i generasjonen før ham. Hans musikk kjennetegnes av en klanglig skjørhet og en utforskning av de intime nyansene i lyden, som i blant kan balansere på kanten til det hørbare. Samtidig oppviser han en frisk og overraskende bruk av kjente musikalske virkemidler, som danserytmer og musikalske sitater. Tekstene til disse fem sangene er skrevet av den franske forfatteren Marie Redonnet, som han også har skrevet operaen «Forever Valley» sammen med.

Medvirkende i Kulturkirken Jakob er Ellen Aagaard (sang), Anders Bøhler (fløyte), Ingvill Hafskjold (klarinett), Anders Brunsvik (klaver på Messiaen-verket), Ingfrid Breie Nyhus (klaver på Sciarrino, Pesson), Elisabeth Sigrid Lie (fiolin), Bendik Foss (bratsj) og Gunnar Hauge (cello). Konsertvert er Kaare Dyvik Husby.

Konsert med Ensemble Ernst, Kulturkirken Jakob, lørdag 29/1, klokken 1800. Pris: 150/75

Program:

*
Salvatore Sciarrino (1947-), Trio nr.2
*
Gérard Pesson (1958-), Cinq Chanson (1999)
* Olivier Messiaen (1908-1992), Quatour puor la fin du temps (1940)

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev