Ensemble Ernst

Ensemble Ernst i Store Studio

Karl Kramer fremfører György Ligetis Hornkonsert «Hamburgishes Konzert», for første gang i Norge. Konserten er hans foreløpige siste store verk, og førstegangsframføringen i Norge bør kunne regnes for en liten sensasjon. Ligeti, som kanskje mest kjent blant allemnheten for musikken til filmen 2001- en romodyssé, og rerormerte stilen i 70-års alderen, fremstår idag som en av de mest vitale og ungdommelige komponister i europeisk kunstmusikk.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Øyvind Nyvoll:

Konserten, som Ensemble Ernst holder konsert i store studio, NRK lørdag 22. februar klokken 18.00, kommer til å inneholde verk av Ligeti, Drage, Skjelbred og Tomas Adès. Adès´ «Living Toys» ble skrevet i 1993 til London Sinfonietta. En av hans lærere kalte verket: «almost too exuberantly brilliant». I partituret siterer Adès en ukjent Spansk dikter:

«When they asked him what he wanted to be, Juanito replied, «I am going to be a hero and dance with angels and bulls, and fight with bulls and soldiers, and die a hero in a distant place, and be buried as a hero.» Hearing the childs words, the men felt small, understanding that their lives was less substantial than the dreams surrounding him like toys»

I tillegg til disse verkene blir Bjørn Andor Drages «underground» og Bjørn Bolstad Skjelbreds «In a Different Light» fremført. Drage jobber som komponist, organist, arrangør og ellers hva det skulle være innenfor musikklivet i Bodø. «Undreground» er bestillt og urfremført av Bodø Sinfonietta.

Skjelbreds verk blir kveldens eneste urfremføring. Han tok private studier i satsteknikk og komposisjon hos Nils Bjerkestrand, og tok kandidatstudiet i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole med Bjørn Kruse og Ragnar Søderlind som veiledere. Studerer nå privat med den italienske komponisten Luca Francesconi som veileder.

Ensemble Ernst ble dannet av et studentmiljø ved Norges Musikkhøgskole i 1996 ut fra et ønske om å fortsette å spille sammen etter studietiden, spesielt med tanke på å opprettholde et miljø som verdsetter samtidsmusikk. Ny norsk musikk har en spesiell plass i ensemblets repertoar, og de har bestilt og urfremført stykker av flere av ledende norske samtidskomponister.
Ensemblet styres fortsatt av musikerne, og har en besetning som stort sett er uforandret siden begynnelsen. Ensemblet har i løpet av årene etter oppstart utviklet seg til å bli et av de ledende samtidsensembler i Norge. Ensemblet slipper sin første CD i forbindelse med konserten og har nettopp fullført sin andre innspilling av et komponistportrett av Mark Adderley

Avslutningsvis vil jeg sitere solisten Karl Kramer i noen ord om å høre et musikkstykke for første gang:
«Det var en tid hvor hver opplevelse var en nyhet – en overraskelse – en anledning til å lære noe om oss selv og verden rundt oss. Det var spennende å leve…
Å høre et stykke musikk man ikke har hørt før, gir oss alle en mulighet til å finne igjen denne følelsen. Med fare for å virke banal vil jeg ytre mitt håp: At vi alle kan ta med oss denne nysgjerrigheten fra konsertsalen til resten av våre liv og sanse våre omgivelser med et barns naïve forundring.»

Dirigent er Thomas Rimul og Solist er Karl Kramer.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev