Therese Bjørneboe får Kulturrådets ærespris for 2019 (Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB Scanpix)

Therese Bjørneboe får Kulturrådets ærespris for 2019

Therese Bjørneboe, redaktør i Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift, har gjennom tidsskriftet vist hvor avgjørende kunstkritikk er for utviklingen av både scenekunst og andre kunstfelt i Norge.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

– Kulturrådet er stolte over å kunne tildele årets ærespris til Therese Bjørneboe. Hun har gjennom mange år gjort en uvurderlig innsats for utviklingen av norsk kunst og kultur, og tjener i dag som et forbilde for mange innen kunstkritikkfeltet, sier rådsleder Tone Hansen i pressemeldingen fra Norsk kulturråd.

Rådets begrunnelse
Therese Bjørneboe (f. 1963) har i Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift bygget opp et uvurderlig fagtidsskrift ikke bare for norsk, men også nordisk og internasjonal scenekunst. Tidsskriftet gjør norsk scenekunst til en naturlig del av Europa og europeisk teatertradisjon. Bjørneboe følger scenekunstfeltet tett, tar inn alle former for scenekunst, og gir plass til omfattende forestillings- og festivalanmeldelser. Gjennom Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift viser Bjørneboe hvor avgjørende kunstkritikk er for utviklingen av ulike kunstfelt i Norge.

Therese Bjørneboe har på imponerende og utholdende vis drevet tidsskriftet siden 1998, og stått for en utvikling som har gitt stadig større grad av profesjonalisering av virksomheten. Hun viser viktigheten av langsiktighet og kontinuitet, og gjennom sine valg av skribenter øker hun bredden i det norske kritikerfeltet. På denne måten har hun tatt samfunnet inn i scenekunsten og brakt scenekunsten ut i samfunnet. Therese Bjørneboe har gjennom Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift satt en standard som bør tjene som inspirasjon for andre i kunstkritikk- og tidsskriftfeltet.

Skaper offentlighet om teater
– Dette er en stor ære. Jeg synes det er fantastisk at tidsskriftene løftes frem, og at dette arbeidet blir sett og verdsatt, sier Therese Bjørneboe. – Teater er ikke av de feltene som tradisjonelt sett har hatt mest tyngde i Norge, noe som er et paradoks, siden dette er Ibsens hjemland. Det er en kunstart som ofte kommer i bakre rekke, og det har også vært en motivasjon for å jobbe med dette feltet og skape en offentlighet omkring denne kunstformen.

Ærespris siden 1968
Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». Æresprisvinneren mottar 600 000 kroner og en løvestatuett utformet av billedhoggeren Elena Engelsen. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold. Æresprisen for 2018 gikk til billedkunstner og poet Synnøve Persen.

Rådet har de siste årene invitert til åpne innspill til hvem som fortjener årets ærespris. I år ble i alt 29 kandidater ble vurdert, både enkeltpersoner, ensembler, grupper, prosjekt og institusjoner. Selve prisoverrekkelsen vil foregå i desember.

Her kan du lese mer om æresprisen og se oversikt over tidligere prisvinnere.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev