Klassisk-illustrasjon

– Kjempesjansen: en nedverdigelse av alt den klassiske musikken står for

NRK føyer seg etter kommersielle krefter og bidrar til å ta knekken på den store europeiske kulturen, mener Ole Jensen, medlem i Lytterforeningen i dette leserbrevet. Han har sett programmet «Kjempesjansen» og er ikke imponert. – Et gjennomkommersielt underholdningsprogram og en nedverdigelse av alt den klassiske musikken står for, er hans dom. Jensen er kritisk til NRKs dekning av klassisk musikk og etterlyser større engasjement fra Lytterforeningens side.

Kalender

Glogerfestspillene: Klassisk fra dA til nÅ

28/01/2022 Kl. 18:00

Viken

Glogerfestspillene: Festkonsert

28/01/2022 Kl. 20:00

Viken

Glogerfestspillene: Med egne ord

28/01/2022 Kl. 09:30

Viken

Glogerfestspillene: Vox Humana

29/01/2022 Kl. 17:00

Viken

Av Ole Jensen, Skien

På Lytterforeningens anbefaling har jeg nettopp sett på TV-programmet «Kjempesjansen», et gjennomkommersielt underholdningsprogram. Maken til nedverdigelse av alt den klassiske musikken står for, skal man lete lenge etter.

Jeg tror ikke de to flotte jentene kan sitte igjen med en god følelse etter å ha deltatt i programmet.

Lytterforeningen er også begeistret over at «Nøtteknekkeren» er tilbake på P2 sin sendeplan, et program som i betenkelig grad nærmer seg likegyldig underholdning.

Forhold til klassisk musikk?
Det er mitt inntrykk at det er de samme menneskene i NRKs Kulturavdeling som står bak begge konseptene.

Jeg har vanskelig for å tro at de selv kan ha et forhold til klassisk musikk. Har de noen gang opplevd det livgivende alvor i en Bach-kantate, den gudegitte skjønnhet i en klaverkonsert av Mozart, storheten i en Mahler-symfoni eller den ubendige livskraft i Carl Nielsens musikk, for å nevne noen eksempler. Hvis ikke, hvordan innbiller de seg da å kunne formidle disse verdier til andre?

Hvis underholdning er målet, hadde det kanskje vært en ide om de ba om å bli overført til Underholdningsavdelingen? Det tror jeg ville bli til gevinst både for dem selv og for mitt kjære P2, som er en kulturkanal – ikke en underholdningskanal!

Knekken på den europeiske kultur
Det er fare for at kommersialismen, godt hjulpet av håndlangere i NRK klarer å ta knekken på den store europeiske kulturen, som overlevde den andre verdenskrigen med et nødskrik.

I denne kulturen lever den klassiske musikken i tett symbiose med andre ytringer, som tilsammen danner grunnlaget for vår sivilisasjon. Den er limet som binder det hele sammen. (Derfor er jeg ingen varm tilhenger av spesialkanalen «Alltid Klassisk», hvor man river musikken ut av denne store sammenhengen).

Hvis kulturkanalen P2 går opp i limingen, er jeg bange for at vi i neste omgang vil miste våre konsertsaler, våre teatre og våre biblioteker.

Hvor er Lytterforeningen?
Hvor er så Lytterforeningen i dette bildet?

Det virker på meg som om man er fornøyd bare klassisk musikk blir spilt i NRK, uansett på hvilken måte og i hvilken sammenheng?

Foreningen har vært så godt som usynlig i viktige debatter satt i gang av Halfdan Bleken, Erling Sandmo og, nå sist, Knut Olav Åmås i Aftenposten.

Svarer foreningen, er den avvisende uten å vise vilje til dialog. Kanskje bisarre anbefalinger, navlebeskuelse og mangel på tilstedeværelse i debatter er noe av forklaringen på det katastrofalt lave medlemstall?

Mitt eget henger i en meget, meget tynn tråd.

Stillinger

Produsent

Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada

Produsent / Arrangementssjef

Grieg in Bergen Int Festival

Musikkfaglig medarbeider

Musikk I Skolen

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this