Asbjørn Schaathun

Finkultur – kun for eliten?

Musikkavdelingen ved Deichmanske bibliotek merker stor pågang når Oslo Filharmoniske Orkester eller Den Norske Opera avslører sine konsertprogram. Som et utvidet tilbud til de musikkinteresserte lanserer man nå en serie forelesninger basert på verkene som spilles i Oslo-filharmonien denne sesongen. Først ut er komponisten Asbjørn Schaathun, som vil forelese om Mahlers 9. symfoni, som dirigeres av Mariss Jansons senere denne uken.

Kalender

Ensemble KammerKlang med Elin Gripstrand i Nøtterøy kirke

14/04/2024 Kl. 18

Vestfold og Telemark

Ragatid: Shantala Subramanyam Trio

14/04/2024 Kl. 16:30

Oslo

La Bohème

17/04/2024 Kl. 19:00

Viken

I disse dagene vekker byggingen av nytt operahus og subsidering av den såkalte finkulturen sterke følelser i befolkningen. Man kan til stadighet lese opprørte innlegg i avisene, der pengebruk diskuteres og de svake gruppene i vårt samfunn settes opp mot hverandre. Men på Musikkavdelingen ved Deichmanske bibliotek merker de ansatte at ivrige brukere – «vanlige» musikkelskere – kommer innom for å sikre seg innspillinger med det som skal spilles i Filharmonien og i Operaen. Ikke bare eliten, men folk generelt er opptatt av kultur, og ønsker å forberede seg til nye opplevelser ved å gjøre seg kjent med det de skal høre på forhånd. «Vanlige» mennesker skal i Operaen og ønsker å sette seg inn i handlingen, kikke i en biografi om komponisten, lese om forskjellige innspillinger i tidsskrifter, og ikke minst spørre ut de ansatte om deres kunnskaper og anbefalinger. Disse menneskene utstråler en nysgjerrighet og glede som er til å ta og føle på!

Folkebibliotekets musikkavdeling ønsker å tilby disse brukerne et tilbud utover våre vanlige tjenester. Derfor begynner vi med en serie forelesninger basert på et utvalg av programmene som spilles i Oslo-filharmonien denne sesongen. Den første går av stabelen mandag den 11.12., kl 1900 – 2000 i Musikkavdelingen – adgangen er gratis. Her skal man kunne lytte til smakebiter av verkene, samt lære noe om historikken bak, og om komponisten. Vi ønsker å skape en uformell atmosfære, der folk kan slippe sin nysgjerrighet løs. Komponist Asbjørn Schaathun skal denne gangen snakke om Mahlers 9. symfoni, som dirigeres av Mariss Jansons senere den samme uken. Schaathun er en av de mest kjente nålevende norske komponistene, både innen- og utenfor landets grenser. Han har sin utdannelse fra The Royal College of Music i London og Norges musikkhøgskole, der han nå underviser i komposisjon. For de som frekventerer Konserthuset, er han også kjent som lørdagsvert for Filharmoniens lørdagskonserter.

Musikkavdelingen ved Deichmanske bibliotek ønsker alle hjertelig velkomne til en kveld med lav pels-faktor!

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.