LåtLån-logo

LåtLån: – Brukerne oppdager norsk musikk de ikke visste eksisterte

Leder for Elektronisk Forpost Norge (EFN), Thomas Gramstad, har i både Ballade og i Bok og Bibliotek kritisert bibliotekenes nye ordning «Låtlån». Gramstad mener bl.a. at ordningen er lagt opp slik at den «fremmer reklame for kommersiell monopolisme, og for dårlige og mangelfulle produkter som strider imot den tilgjengeligheten som biblioteker og musikkinstitusjoner bør arbeide for». Her svarer prosjektleder Ann Kunish ved Deichmanske bibliotek, og sier: – Vi i LåtLån-prosjektet er først og fremst opptatt av formidling. At vi «reklamerer» for den ene kommersielle aktøren i Norge som muliggjør (lovlig) kjøp av sporene, mener vi er uproblematisk.

Kalender

Av Ann Kunish, prosjektleder, LåtLån

Thomas Gramstad har brukt mye spalteplass til å forklare hvorfor han er misfornøyd med LåtLån, en tjeneste Deichmanske bibliotek og Bergen Offentlige bibliotek tilbyr sine brukere nå i en seks-måneders prøveperiode. De problemstillingene Gramstad tar opp er ikke nye, men jeg tar meg likevel tid til å nyansere bildet litt hva vårt prosjekt angår, og nøyer meg med noen få linjers forklaring for de som kanskje ikke vet så mye om tjenesten:

Vi i LåtLån-prosjektet er først og fremst opptatt av formidling. At mange mennesker nå kan høre norsk musikk som ofte er vanskeligc tilgjengelig, mener vi er helt fantastisk. Responen på nettopp det har vært overveldende – lånerne er begeistrert over å oppdage musikk de ikke visste eksisterte. At vi «reklamerer» for den ene kommersielle aktøren i Norge som muliggjør (lovlig) kjøp av sporene, mener vi er uproblematisk.

Veien til platebutikken vet vi av erfaring går gjerne via folkebibliotekenes musikkavdelinger; at det samme skal kunne skje via våre virtuelle tjenester, ser vi på som naturlig.

Utlån av digitale filer via folkebibliotek er nytt i Norge; vår tjeneste er det første av sitt slag her, og er under evaluering. At vi valgte å starte opp på den måten vi har gjort, har både økonomiske og praktiske årsaker, og legger ikke nødvendigvis føringer for veien videre. Den enorme, entusiastiske interessen tjenesten har generert ønsker vi å bruke til å utløse flere midler til utvikling – bl.a. teknisk utvikling – hvis tjenesten skulle bli permanent etter endt prøvetid.

Til dere som ønsker å prøve tjenesten, ønsker vi hjertelig velkommen til enten Deichman eller Bergen Offentlige, der alle som er bosatt i Norge har rett til å tegne lånekort. Med over 50.000 spor norsk musikk, vil dere garantert finne noe dere ønsker å høre på!

Ann Dzidra Kunish
avdelingsleder
Musikkavdeling

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo