Edvard Grieg (foto: Ulriken.no)

Edvard Grieg minnes med lydkunst

Norsk kulturråd har nettopp gitt ut årets første nyhetsbrev. Ballade har her sakset tre notiser fra nyhetsbrevet, der du kan lese om Grieg som sampler, poesiprosjektet «Ny norsk nynorsk» og en blodig utgave av «Et Dukkehjem» på Tou Scene.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Grieg som lydkilde

GRIEG 07 er et aksjeselskap stiftet av Bergen kommune med ansvar for å gjennomføre en nasjonal og internasjonal markering av 100-årsminnet for Edvard Griegs død.

«Sampleren Grieg» inngår som et av prosjektene i markeringen. Prosjektet inviterer kunstnere innen elektronisk musikk og lydkunst til å utvikle verk som tar i bruk det samme lydmaterialet Grieg lot seg inspirere av i norsk natur og folkekultur, som fuglesang, fossefall, regn og fjell. Det største delprosjektet har tittelen «Sleppet».

Seks lydkunstnere innen ulike felt og uttrykksformer skal sample omgivelseslyder fra Vestlandet med utgangspunkt i begrepet «vårsleppet ». Kurator for «Sleppet» er Jørgen Larsson.

Kulturrådet gir 160 000 kroner til prosjektet «Sleppet», som utvikles i dialog med Stavanger 2008.

Verkene skal etter planen vises i Bergen, Oslo, Stavanger og Brasil.

Lydkunst for barn

Prosjektet «Ny norsk nynorsk» er et initiativ fra de to musikerne Gyrid Nordal Kaldestad og Are Lothe Kolbeinsen. De vil lage en interaktiv lydinstallasjon for barn med utgangspunkt i nynorsk lyrikk.

Målet er å la barn få oppleve nynorsk litteratur presentert på en ny og annerledes måte enn å bli lest for eller lese selv.

Musikerne skal gjøre opptak av et utvalg forfattere som leser opp egne tekster. Opptakene blir deretter bearbeidet og flettet sammen med sang og lyder til en lydkomposisjon. Komposisjonen skal presenteres som en interaktiv lydinstallasjon på barneavdelinger i Deichmanske biblioteker og skolebiblioteker rundt om i landet. Installasjonen skal etter planen åpnes på Deichmanske Hovedbibliotek i august 2007.

Kulturrådet gir 150 000 kroner til installasjonen.

Dukkehjem til Tou Scene

I februar i år skal Tou Scene i Stavanger nok en gang vise frem en moderne versjon av Ibsens «Et Dukkehjem».

Forestillingen ble opprinnelig satt opp av Grusomhetens teater i fjor sommer og da ble den omtalt som et obskurt tegneserieunivers med marionettaktig spill med masse blod, sex og vold.

Det er Vegard Vinge som har ansvar for regi og han skal stå på scenen sammen med Gregory Nelson og Ida Müller.

Scenografien består av fire parallelle rom som bygges opp av papp og rives ned under hver forestilling.

Oppsettet er veldig fysisk og det er den musikalske og uttrykksfulle kroppen som vektlegges i regien. Kulturrådet gir 75 000 kroner til gjestespillet.

Artikkelen er hentet fra nyhetsbrev nummer 1/2007 fra Norsk kulturråd, og gjengis her med Kulturrådets velvillige tillatelse.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev