Gisle Kverndokk og Bjørn F. Rørvik for forestillingen Purriot og den forsvunne bronsehesten Foto: Joerg Wiesner / Den norske opera

Disse er nominert til Musikkritikerprisen

Prisene for musikk, teater og dans deles ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag 20. september.

Kalender

Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans deler årlig ut én kritikerpris for teater, én for musikk og én for dans. Hver av prisene hedrer en fremragende, levende kunstnerisk prestasjon, kåret av landets samlede kritikerstand.

Her er de nominerte til Kritikerprisen – musikk:

Berit Opheim, Tore Brunborg, Kåre Opheim, Steinar Raknes, Stein Urheim for konserten med Hildo under Vossajazz 2018
Juryens begrunnelse:
Prosjektet «Hildo» er eit samarbeid mellom Berit Opheim og Tore Brunborg. Konserten inneheld slåtter, stev og ballader i ny drakt, og noken av arrangementa er små perler, m.a. «Finnesslottet» og «Eg vilde ikkje eg» (#metoo på 1700-talet). Særleg førstnemnde er eit skuleeksempel på korleis ein kan byggja opp intensitet utan å spela mange fleire tonar mykje sterkare. Samspelet mellom dei fire er fabelaktig avstemt, og det er ein fryd å høyra alle fire i fri utfalding. Berit Opheim formidlar gjennom songen sin ein personlegdom som fascinerer.

Geir Draugsvoll for Fachwerk av Sofia Gubaidulina, med Kremerata Baltica, slagverkerduoen PERCelleh og dirigenten Martynas Stakionis. Håkonshallen, Festspillene i Bergen
Juryens begrunnelse:
Draugsvoll spiller med en innlevelse og integritet som umiddelbart blir oppfattet av publikum. Erfaring med instrumentets og verkets muligheter rent akustisk, gjør at han spiller ut verkets kunstneriske idé med stor overbevisning. Sofia Gubaidulina, årets Festsillkomponist i Bergen, regnes som en av verdens fremste komponister. I samarbeid med Draugsvoll har hun funnet frem til nye uttrykksmuligheter i akkordeonet. Fachwerk ble skrevet for Draugsvoll i 2009. Han har fremført verket med rundt 40 forskjellige internasjonale orkestre. Ved de fleste tilfeller har komponisten vært tilstede, og komponist og solist har forberedt fremføringene sammen. Det vil si at de har justert nyanser og detaljer i utformingen av akkordeonstemmen, og også tolkningen av den. Et slikt kunstnerisk samarbeid over tid er sjelden, og vi hørte resultatet av erfaringene og refleksjonene i fremføringen.

Gisle Kverndokk og Bjørn F. Rørvik for forestillingen Purriot og den forsvunne bronsehesten Den Norske Opera & Ballett
Purriot og den forsvunne bronsehesten av Bjørn F. Rørvik og Gisle Kverndokk er en frisk, morsom og velskreven opera for og med barn. Komposisjon, libretto, regi, scenografi, kostymedesign, solister og ensemble fra Operaens barnekor, dirigent, musikere – alle involverte ledd har virkelig lykkes med et fantastisk samarbeid der alt klaffet. Gøy for både voksne og barn. Forestillingen treffer målgruppen samtidig som den er kunstnerisk og håndverksmessig bunnsolid.

Prisene deles ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag 20. september kl. 11.00.

Oversikt over nominerte i de øvrige kunstartene kan leses på Kritikerlagets hjemmesider.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.