OperaRogaland

Den omsorgsfulle kulturliberalisten eller: den Herren elsker, tukter han

INNLEGG: En hulkinnet samtidskomponist uten medieerfaring verken fra Kvitt eller Dobbelt, Landeplage eller Klassefesten har selvfølgelig intet i fjernsynet å gjøre, skriver komponist Helge Iberg i dette svaret til NRKs kultursjef.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

I forbindelse med at styret i TONO skulle diskutere Edvard-prisens videre skjebne, ble jeg bedt av Edvard-komiteen om å komme med en liten uttalelse (trykket i Ballade 30/3). TONO vedtok forøvrig i sitt styremøte at de vil videreføre ordningen, og dessuten utrede i hvilken form det bør skje.
Nå har NRK, ved sin konstituerte kultursjef Alf Magnus Reistad, også kommet på banen (Ballade 31/3) med et, til NRK å være, rørende engasjement av sosiokulturell karakter. Reistad er redd for at norske komponister og låtskrivere skal undergrave sitt eget eksistensgrunnlag ved å ende opp som reinspikka B-kjendiser, veivende med Edvard-statuetter og huskelapper mot sviktende hukommelse – offentlig eksponert på TV!
Ja, så engstelig er Reistad for en slik ”narsissistisk” utvikling blant musikalske opphavsmenn i Norge, at han vil ”garantere at NRK ikke kommer til å bruke produksjonsmidler eller sendetid” på en fjernsynsoverført Edvard-konsert.
Og da blir det naturlig å spørre seg: Har NRK endelig blitt sitt lisensfinansierte kulturansvar bevisst? Skal det vise seg at denne nye filosofien – med strategisk nedprioritering av sentrale begivenheter i norsk kultursektor, til fordel for enda flere sangglade slaktersvenner eller kule 60-talls mahognyinteriører for autentiske amatørrockere – faktisk er til det beste for det profesjonelle musikklivet i Norge?
Med et slikt overordnet kulturperspektiv i bakhodet blir det nemlig lettere å forstå en del venstresidepolitikeres iherdige kamp for å avskaffe opphavsretten: Deres kamuflerte kulturliberalisme dreier seg kanskje ikke om å ta fra kulturarbeideren hans livsgrunnlag. Nei, tvert imot bør vi forstå at det dreier seg om lutring av sjelen: En ren øvelse i det å greie seg uten penger. Holde seg borte fra overdrevent fråtseri og vulgær materialisme.
En hulkinnet samtidskomponist uten medieerfaring verken fra Kvitt eller Dobbelt, Landeplage eller Klassefesten (konf. Reistads innlegg) har selvfølgelig intet i fjernsynet å gjøre. Musikken hans bør vi i alle fall spares for, dersom han tar mål av seg til å bli en kandidat for Nytt på Nytt. Det gjør han nok ikke. Dermed slipper han også å falle i kulturnarsissismens lumske felle, og kan glemme huskelappen. Hvor viselig kan ikke tingene innrettes når bare markedet får styre?
Helge Iberg er komponist

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev