furesky24

Dans design: Renverser l’espace

Ultima 2000 går nå inn i en travel sluttfase. Et av høydepunktene denne helgen er Dans Designs nye forestilling «Renverser l’espace», som er et samarbeid med komponistene og musikerne i gruppen Spunk.

Kalender

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

I forestillingen omdannes rommets topografi. Det vrenges og veltes til mønster som igjen fortolkes koreografisk og kompositorisk. Møtet mellom komponistene, koreografene og danserne uttrykkes fysisk som puls, rytmer, klang og tekstur i lys og bevegelse. Lag på lag av ornamentikk eller pynt skrelles av og legges på i en rytmisk ommøblering. Hvor lite eller mye ornamentikk eller pynt som skjuler eller åpenbarer ren lyd og ren bevegelse er blitt en lek i tre satser.

Den første satsen handler om rommet. Grunnarkitekturen i et gitt rom, avstander, høyde, ulike nivå, bredde, dybde, ornamentikk, pynt, skaper respons i kroppen. Denne kinestetiske responsen har vært inspirasjon for Renverser l’ espace. (L’ espace = rommet). I den andre satsen er betydningen av ordet renverser blitt anvendt på dansematerialet. Renverser betyr opp ned, velte, snu på hodet, motsatt, omvendt, bakvendt, bak frem, byttet om, bøyd, kastet bakover, himmelfallen, lamslått. I tredje og siste sats omstøtes de fysiske erfaringene under tittelen rytmisk ommøblering.

SPUNK består av fire komponister og musikere: Lene Grenager, Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, Kristin Andersen og Hild Sofie Tafjord som med sin svært forskjellige bakgrunn innen klassisk, samtidsmusikk, jazz, pop, rock, techno og til og med country, tilsammen skaper et musikalsk landskap som er nytt for de fleste. Besetningen består av trompet, vokal, horn, cello og div. Selv hevder de å ha åpnet ørene på en rekke mennesker i løpet av årene de har eksistert.

Dans Design drives av de to koreografene Anne Grete Eriksen og Leif Hernes. Nye koreograferte forestillinger, gjerne i samarbeid med norske komponister og sterke danseutøvere preger den kunstneriske virksomheten. På 80- og 90-tallet sto flere multimediaorienterte verk på plakaten, og de har blitt invitert til norske og utenlandske venuer. Høydepunktet hittil var åpnings- og avslutningsseremoniene under vinter-OL i 1994, og «Tiden bygger Byen», koreografert for Trondheim Symfoniorkester til feiringen av Trondheim 1000 år. Gruppens dansere er Brynjar Bandlien, Pia Elton, Gry Kipperberg, Marius Kjos, Caroline Wahlstrøm Nesse, Ragnhild Olsen og Bjørn Sandberg.

Teamet bak forestillingen er Karene Lyngholm (produksjon), Serge Dardeau (scenograf), Dans Design (sceneklær), John Alfheim (projeksjon), David Lawrence (lysdesigner), Harald Fetveit (lysoperatør), Karl-Henrik Børseth (fotograf) og Vilde Vegem (layout).

Forestillingen «Renverser l’espace» spilles i Kulturkirken Jakob, fredag 13. og lørdag 14. oktober. Det blir også en matineforestilling klokken 15 søndag 15. oktober.

En direktelenke til Dans Designs hjemmesider finner du for øvrig her.

Vi minner også om forestillingen «The Afternoon and the Others» med Ingun Bjørnsgaard Project, som startet på Black Box 12. oktober, og også spilles 13., 14. og 15. oktober, samt 19. – 22. oktober. Denne forestillingen – samt Ultimas store avslutningskonsert på i Universitetets Aula på søndag – kan du lese mer om på Ultimas fortløpende oppdaterte hjemmesider.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.