BIT 20

BIT20 Ensemble for første gang til Nord-Amerika

I disse dager spiller BIT20 Ensemble sine første konserter i Nord-Amerika. Sammen med anerkjente Ensemble Contemporain de Montréal opptrer de i dag ved Université McGill i Montreal med to spesialskrevne stykker. Det dreier seg om Paul Frehners «Lila» og «Fierce Kentucky Mothers of Doom» av Jon Øivind Ness. På konsertene presenteres også verk av andre nordiske komponister som Eivind Buene, Rolf Wallin og Magnus Lindberg.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

BIT20 Ensemble er akkurat nå aktuelle med en dobbel kammerkonsert sammen med Ensemble Contemporain de Montréal i Toronto (17/1) og Montreal (18/1). Det er første gang ensemblet spiller med full besetning i Nord-Amerika og til konsertene er det bestilt to nye verk for dobbelt kammersensemble, av komponistene Jon Øivind Ness og Paul Frehner.

BIT20 Ensemble er invitert av Soundstreams Canada for å holde konserter i de to canadiske byene. Soundstreams ble etablert i 1982 av Lawrence Cherney og siden etableringen har denne viktige konsert- og festivalarrangøren presentert tusenvis av konserter og komponister. Ofte kobler Soundstreams nye canadiske verk og musikere med gjestende artister. Så også denne gangen. BIT20 Ensemble spiller med Ensemble Contemporain de Montréal, som også omtales som «Canadas viktigste samtidsmusikkensemble».

De spesialskrevne verkene dreier seg om Paul Frehners «Lila» og «Fierce Kentucky Mothers of Doom» av Jon Øivind Ness.

— Lila er en hinduistisk skapelsesmyte der guden Brahman skaper seg selv om og blir til blir verden. Det er et rytmisk spill som som går i uendelige sykluser, den Ene blir det flerfoldige og det flerfoldige blir igjen det Ene, skriver Paul Frehner, som i denne skapelsesmyten ser en parallell til prosessen bak skapelse av musikk.

I et intervju her på Ballade kunne komponist Jon Øivind Ness fortelle at hans nye verk «Fierce Kentrucky Mothers of Doom» er inspirert av både banjoduellen mellom de to rednecksene i filmen «Deliverance» og actionspillet Doom 3.

De to stykkene er ikke bare skrevet for to kammerensembler, for anledningen vil også de to dirigentene Jonathan Stockhammer og Veronique Lacroix dirigere verkene sammen.

På konsertene presenteres også verk av andre nordiske komponister som Eivind Buenes «Palimpsest», med betydningen et forhistorisk dokument der den eldre teksten er er blitt fjernet eller blitt forbyttet med en ny tekst eller et dokument med flere meningslag, Rolf Wallin og hans «Boyl» tar utgangspunkt i alkymistenes forsøk på å lage gull. Magnus Lindbergs «Corrente» er også denne gang på repertoaret til BIT20 Ensemble. Tittelen Corrente refererer både til barokk dans, verbet rennende og damp. «Left brain/Right brain» som spilles av Ensemble Contemporain de Montréal er også inspirert av populærkulturen. Komponisten Nicole Lizée er blant annet inspirert av bruken av hjernen kjent fra en rekke tidlige science-fiction filmer fra 1950-60 tallet.

Disse konsertene er en del av Utenriksdepartementets internasjonale kulturprogram.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev